Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, la cea de-a XV-a ediţie!

C. Lazar-Toplita

Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, la cea de-a XV-a ediţie!

Se cunoaşte, în ultimii ani organizatorul principal al Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului a fost Centrul Cultural Topliţa, al cărui director este dr. prof. Costel Lazăr, un foarte bun cunoscător al problemelor cu care se confruntă românii din jurul României, din provinciile istorice în general, dar şi din arealul transilvănean, în special din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

Pentru a afla tematica din acest a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, dar şi alte amănunte ce ţin de specificul activităţilor, l-am invitat la o discuţie pe directorul Centrului Cultural Topliţa, Costel Lazăr.

– Domnule Costel Lazăr, Centrul Cultural Topliţa, al cărui director sunteţi, este, şi-n acest an, organizatorul principal al Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului. Care este motivul pentru care vă implicaţi atât de mult şi de consistent în organizarea acesteia?

-Aş vrea, pentru început, să fac o precizare importantă: organizatorii Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului sunt, alături de Centrul Cultural Topliţa, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni din Bucureşti şi Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe(Covasna). Reţineţi, Universitatea este organizată şi cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român şi a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, dar şi în parteneriat cu Platforma Unionistă „Acţiunea 2012”, Asociaţia „Răsăritul Românesc” din Chişinău, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului şi cu contribuţia Primăriei şi a Consiliului Local Voşlăbeni din judeţul Harghita. Din partea Ministerului de specialitate şi din partea Institutului Cultural Român, pentru 2017 avem asigurat un buget de cca. 40.000 lei pentru ediţia din acest an a Universităţii. Desigur, avem şi câţiva sponsori…tradiţionali!

Ca român, normal, mă interesează cum vieţuiesc fraţii noştri români care trăiesc în jurul României şi care nu sunt deloc puţini şi de care, din păcate, ne amintim rar de tot. Nu este normal.

– De destui ani, românii care trăiesc în jurul României, care vin la Izvoru Mureşului, se plâng de faptul că nu sunt sprijiniţi de autorităţile statului român. Cum comentaţi acest fapt?

-Din informaţiile aflate de mine la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, de-a lungul anilor, pe care le ştiţi şi dumneavoastră, cum bugetul alocat acestora nu este la nivelul necesităţilor asociaţiilor româneşti din afara graniţelor, normal, nemulţumirile acestora sunt justificate. Pe lângă faptul că banii-s puţini, aceştia sunt expediaţi şi cu mare întârziere. Ceva nu se leagă…

– Mulţi oameni de cultură din România spun că există pericolul ca românii din judeţele Covasna şi Harghita să-şi piardă identitatea etnică. Cum vedeţi soluţionarea acestei probleme în viitor?

-Dacă nu vor găsi condiţii propice pentru un trai normal în această zonă de ţară, dacă nu vor motivaţi, dacă legislaţia nu-i va încuraja să rămână pe pământul strămoşesc, dacă se vor simţi abandonaţi de mai marii zilei de la Bucureşti, românii de aici „se vor rări”-cum bine zicea un om din partea locului!

– Cine credeţi că este vinovat de situaţia actuală a românilor care trăiesc în „provinciile istorice” şi cum vedeţi rezolvarea acestei probleme?

-Istoria însăşi, dar şi decidenţii vremelnici ai vremii. România oficială ar trebui să fie interesată de situaţia fiecărui român, indiferent în ce parte a lumii trăieşte. Ar fi multe de spus…Hai să ascultăm ce vor spune românii din afara graniţelor la Izvoru Mureşului, nu peste mult timp!

– Care este tema principală a ediţiei din acest an a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului şi în ce perioadă se vor desfăşura cursurile?

-În acest an, nu o spun numai eu, avem o tematică adaptată actualităţii imediate, dacă pot să spun şi aşa, extrem de importantă pentru naţiunea română: De la prima Unire la Marea Unire.

România şi românii de pretutindeni, încotro?

Aceste subiecte, dar şi altele de interes general, vor fi dezbătute la cursurile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, care vor avea loc la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, în perioada 13-18 august 2017. Şi încă ceva : La lucrări au fost invitați parlamentari și oameni politici de pe cele două maluri ale Prutului, miniştri, lideri ai organizațiilor românești din Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Albania și Macedonia, cursanţi din Ţară şi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia, precum şi conferenţiari din centre universitare din România şi Republica Moldova. De asemenea, au fost invitați lideri de opinie din Diasporă.

-Domnule director, peste câteva zile, ne vom revedea la Izvoru Mureşului!

-Vă aştept cu drag!

Aurel Raţiu