Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, gazdă primitoare pentru participanţii la cea de-a XV-a ediţie a Universităţii de Vară!

Gavril

Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, gazdă primitoare pentru participanţii la cea de-a XV-a ediţie a Universităţii de Vară!

Într-o vară toridă cum este aceasta, cei care au ales muntele ca destinaţie de vacanţă ori concediu au tras lozul câştigător! Chiar dacă şi aici sunt temperaturi ridicate, ele sunt totuşi (sensibil) mai mici decât cele de la şes. În aceste condiţii, la umbra din pădurile de molizi şi brazi, care îmbracă de jur-împrejur masivii muntoşi situaţi în acest areal, găseşti la tot pasul grupuri de turişti, mereu în căutare de un loc răcoros şi de un aer mai respirabil! Masivul Hăşmaşu Mare, la poalele căruia este situată staţiunea harghiteană Izvoru Mureşului, stă semeţ, pe partea stângă, la intrarea în staţiune, dacă vii dinspre oraşul Gheorgheni. Tot pe partea stângă este situat şi Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului. De ani buni, acesta este condus de economistul Gavril Chindea, un om de-al locului, foarte bun administrator al Complexului Sportiv.

-Domnule director, iată, peste câteva zile vor sosi la Complexul Sportiv Naţional peste 100 de persoane din vreo 10 ţări, cu toţii participanţi la cursurile Universităţii de Vară…

-Aurele, ştii şi tu, îi aşteptăm cu mare drag, ca de altfel în fiecare an. Ne-am străduit ca oaspeţilor noştri să nu le lipsească nimic, să aibă condiţii foarte bune de cazare şi masă, să se simtă bine la noi, în aşa fel încât la plecarea lor spre casă să le pară rău că ne părăsesc…pentru un an!

Momentan, facem ultimele verificări ale instalaţiilor sanitare, facem mici reparaţii-acolo unde este nevoie, ne ocupăm de curaţenia din camere, dar şi din tot Complexul, cu alte cuvinte ne ocupăm de treburile gospodăreşti. Sigur, n-am uitat de aprovizionare, de siguranţa turiştilor, dar şi de amenajarea bazelor sportive pe care le avem, care, cred eu, vor fi solicitate de oaspeţii noştri.

-Unde vor fi cazaţi participanţii la Universitatea de Vară?

-Avem 5 vile puse la punct: ’’Drobeta’’, ’’Horea’’, ’’Cloşca’’, ’’Crişan’’ şi ’’Izvor’’, cu un total de 150 de locuri de cazare. Masa va fi servită în Cantina-Restaurant a Complexului. Despre gustul foarte bun al mâncării de aici nu-ţi spun nimic, întrucât ai testat-o tu, timp de vreo 27 de ani, de când vii aici, an de an…

-Cum staţi cu bugetul pentru 2017?

-În anul 2020, precum ştii şi tu, Bucureştiul va găzdui câteva meciuri din faza grupelor din cadrul Campionatului European de Fotbal, motiv pentru care o bună parte din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului va fi direcţionat spre infrastructura necesară acestei competiţii sportive de interes major, aceasta fiind o prioritate. Asta am citit eu în presa din România. Ei bine, în acest context, bugetul alocat nouă este mai mic decât cel din anul precedent. Chiar şi în aceste condiţii, nu dezarmăm şi încercăm să întreţinem la cote înalte toate activele pe care le avem în administrare, în aşa fel încât toată lumea care vine la noi să fie mulţumită. Anul trecut am reuşit să reparăm Vila ’’Horea’’, Cladirea ’’Hidrofor”, am amenajat o suprafaţă modulară pentru cel de-al doilea teren de baschet, plus reparaţiile curente de întreţinere. Pentru toate acestea am avut un buget de 24.500 de lei. Cum în anul acesta banii vor fi mai puţini, ne vom adapta şi noi la realităţile existente. Eu tot sper că o data şi o dată tot va fi (re)construită Sala de sport…Speranţa moare ultima, nu?

-Sportivii au fost în număr mare aici, în acest an?

-Da, nu ne putem plânge. Până acum am avut grupuri de sportivi din toată ţara, precum Olimpia Bucureşti, CS Botoşani, CSM Iaşi, Clubul de Turism ’’Hăşmaş’’ din Bălan, CSM Dunărea Galaţi, reprezentanţi ai Federaţiilor de Tir cu Arcul, Radioamatorism(aici s-a desfăşurat şi Campionatul Naţional), Bridge, Rugby, de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, de la Facultatea de Geografie din Bucureşti, CS ’’Muschetarul’’ Braşov, CS Blejoi, CS “Cosmos’’ Bucureşti ş.a.

Pentru sportivii cluburilor departamentale ce aparţin de Ministerul Tineretului şi Sportului cazarea costă 24 de lei/persoană, iar pentru sportivii legitimaţi la diverse cluburi, care sunt subordonate unor federaţii sportive, un loc pentru cazare este 30 de lei/persoană. Pentru restul turiştilor, 40 de lei. Masa costă între 45 şi 60 de lei, în funcţie de bugetul fiecăruia, 3 mese pe zi.

-Când vor sosi primii participanţi la Universitatea de Vară?

-Întrucât luni 14 august 2017, la ora 9,00, vor debuta cursurile, cu siguranţă majoritatea oaspeţilor vor sosi în cursul zilei de duminică 13 august a.c. Îi aşteptăm cu drag pe toţi, ca în fiecare an,  cei 30 de angajaţi ai C.S.N. Izvoru Mureşului.

Aurel Raţiu