Luni 14 august 2017, debutează cursurile celei de-a XV-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului!

eb

Luni 14 august 2017, debutează cursurile celei de-a XV-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului!

Un lucru care ne bucură pe toţi cei prezenţi, aici, la Ivoru Mureşului: temperaturile înregistrate aici sunt mai suportabile, temperatura maximă arătată ieri de termomentru fiind de cca. 27 de grade Celsius! În acest context, răcoarea  molizilor şi a brazilor produce corpului un confort termic plăcut, demult aşteptat de noi în zilele toride de vară. Diferenţa de temperatură de acasă, de la Tg.-Mureş, şi cea de la Izvoru Mureşului este de cca. 7 grade Celsius!! Un lucru normal, vara: cei care locuiesc la şes vin la munte, iar cei de la munte, de obicei, merg la Mare! Aceasta este ambianţa care-i „aşteaptă” pe cei cca. 100 de cursanţi care vor participa la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului.

Majoritatea dintre ei vor sosi în cursul zilei de astăzi.

Primul sosit a fost preşedintele de onoare al Fundaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni, Eugen Popescu, care este sufletul manifestărilor care vor avea loc aici, un om care cunoaşte ca nimeni altul problematica românilor care trăiesc în afara graniţelor României. El a sosit în Complex sâmbătă, pe la prânz. După vreo câteva minute a ajuns acolo şi primul ziarist, subsemnatul!

-Domnule Eugen Popescu, ce aşteptări aveţi de la ediţia din acest an a Universităţii de la Izvoru Mureşului?

Ca şi în ceilalţi ani, dorim ca MESAJUL Universităţii de Vară, al liderilor românilor din afara graniţelor României, dar şi al liderilor românilor din judeţele Covasna şi Harghita, să fie AUZIT de conducătorii României, de autorităţile române.Aşteptăm ca acestea să reacţioneze pozitiv la propunerile noastre şi să schimbe abordarea păguboasă faţă de problemele românilor din judeţele nominalizate deja, unele probleme fiind comune, atât pentru românii care trăiesc în jurul României, cât şi pentru cei din judeţele Covasna şi Harghita.

Revin la…chestiune. Cu siguranţă, duminică vor sosi la Izvoru Mureşului şi Costel Lazăr, directorul Centrului Cultural Topliţa, şi Ioan Lăcătuşu, de la Centrul European de Studii „Covasna-Harghita”.

De reţinut: cursurile vor debuta luni 14 august, la ora 9,00, când va fi dezbătută tema: Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor pentru 2018. Tot luni, dar de la ora 16.00, o altă temă – Republica Moldova în evoluțiile geopolitice din zonă și interesul național românesc.

La cursurile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului sunt aşteptaţi să participe: prefecţii de HR şi Cv, Î.P.S. Andrei, Arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei, deputatul Eugen Tomac, Ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, secretarul de stat din cadrul MAE, Alexandru Victor Micula, preşedintele Comisiei din Camera Deputaţilor a comunităţilor de români din afara graniţelor, Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, din Senatul României, senatorul Viorel Badea, preşedintele PNL, Ludovic Orban, senatorul Şerban Nicolae, alţi miniştri, senatori, deputaţi, lideri ai românilor de pretutindeni ş.a.

Aurel Raţiu

Izvoru Mureşului, 13 aug. 2017