Siria de lângă noi: Găgăuzia, teritoriu autonom din cadrul Basarabiei!

sb

Siria de lângă noi: Găgăuzia, teritoriu autonom din cadrul Basarabiei!
Într-o seară, pe o terasă, aici la Izvoru Mureşului, l-am cunoscut pe tânărul profesor de istorie Ştefan Bejan. El a venit la Universitatea de Vară tocmai de la Comrat, capitala Găgăuziei.

-Ştefane, cu ce gânduri ai venit la Izvoru Mureşului?

-Să-mi fac prieteni!

-?

-Nu vă miraţi. Aici, la Izvor, vreau să cunosc cât mai mulţi tineri, vreau să aflu care sunt problemele care ne frământă pe noi, multe dintre ele fiind comune, eu venind dintr-o regiune relativ instabilă din punct de vedere politic, Găgăuzia. De fapt, dacă vreţi, Găgăuzia este un fel de Siria de lângă noi!

-Cum a fost drumul spre România?

-Ca să ajung la Izvoru Mureşului, a trebuit să iau două maşini de ocazie şi să schimb două maxi-taxiuri şi două trenuri! Am călătorit fix 16 ore! Dar a meritat, oamenii de aici şi natura fâcându-mă să uit de oboseala acumulată, dar şi de caniculă!

-Puţină lume ştie cine sunt găgăuzii…

-Sunt ortodocşi ca şi noi, dar vorbesc o limbă turcică, cu toţii fiind rusofoni! Ei sunt majoritari în Găgăuzia. Conform Recensământului din 2014, aceştia reprezinta 82 % din populaţia teritoriului autonom. Apoi, bulgarii 5 %, „moldovenii” 5 %, ruşii 3%, ucrainienii 3%, românii 0,02 %, iar ţiganii 0,31%.

-Asta înseamnă că graiul românesc se aude rar în regiunea în care locuieşti…

-Da, este adevărat. Acolo, limba oficială este rusa. Dar uite, spre surpriza mea, în ultima perioadă găgăuzii au început să-şi dea copiii la şcoală pentru a învăţa limba română! Probabil, îşi dau şi ei seama că şansele odraslelor lor în a-şi găsi mai târziu un loc de muncă în Basarabia sunt astfel mai mari.

-Foarte interesant! Tu, cum ai ajuns profesor la Comrat?

-După ce am terminat Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, mi s-a oferit un post la Liceul „Mihai Eminescu” din Comrat, unde predarea materiilor se face în limba română. Am acceptat imediat, chiar dacă salariul este mic, echivalentul a cca. 600 de lei(româneşti). Momentan, sunt asistent universitar la Galaţi, acolo unde-mi dau doctoratul, dar 3 zile pe săptămână sunt la Comrat, la liceu. Pentru a-mi completa veniturile, colaborez şi cu un ziar online din Chişinău.

-Ce vei face după ce vei susţine dizertaţia de la doctorat?

-Nu ştiu. Simt că glia strămoşească mă trage spre casă…Vom trăi şi vom vedea.

-Mai bem o bere?

-De ce nu!

-Fredy, ne mai aduci două Ciuc ?

Aurel Raţiu

Izvoru Mureşului, 15 aug. 2017