Vlad Cubreacov, preşedintele Asociaţiei “Răsăritul Românesc” din Chişinău: “Unirea este un proces acumulativ, aflat în plină desfăşurare”

vc

Vlad Cubreacov, preşedintele Asociaţiei “Răsăritul Românesc” din Chişinău: “Unirea este un proces acumulativ, aflat în plină desfăşurare”

De obicei, când vorbeşte Vlad Cubreacov la cursurile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului se face linişte ! Prin inflexiunea vocii sale, dar mai ales prin expertiza lui asupra unor subiecte de interes general, omul captează automat atenţia celor care-l urmăresc.

Fostul parlamentar moldovean are o activitate intensă pe ambele maluri ale Prutului, cunoscând foarte bine viaţa politică din Moldova şi din România.

Ieri, într-o pauză de cafea, am stat de vorbă, preţ de vreo zece minute, cu domnia sa.

-Domnule Cubreacov, mie mi se pare că politicienii de la Chişinău sunt duplicitari, în sensul că, în timp ce-ţi vorbesc despre orientarea lor şi a ţării spre Uniunea Europeană, ei sunt cu gândul la…Moscova !

-Parţial este adevărat. Unii, da, sunt într-adevăr europeni, în timp ce alţii, îi ştiţi desigur din presă, se uită la răsărit ! Motivele sunt diferite şi pentru unii, şi pentru alţii. Ştiţi, cu siguranţă, că interesele imperiale ale Rusiei stau în spatele multor decizii, dintr-o parte sau alta a regiunii noastre. Comportamentul multor indivizi este influenţat prin manipulare. Chiar dacă armata rusă a părăsit unele teritorii, mai ales înainte de anul 1989, nu demult ea a pătruns în estul Ucrainei, în Crimeea, urmându-şi strategia, aceea de a avea ieşire la ’’Mările calde’’, cum spun ruşii, Mediterana şi Atlanticul !

-Dar…

-Încă ceva : să nu uităm că după intrarea Bulgariei şi României în NATO, ruşii şi-au mutat Centrul de spionaj din Balcani, de la Sofia, la …Chişinău-care este coordonat de lângă Moscova, mai precis de la Iasenevo, dar mulţi agenţi acoperiţi colcăie şi acum şi în România, şi în Moldova, şi în Bulgaria, şi în Ungaria, şi în Polonia etc. Aceştia influenţzează multe decizii, politice şi economice, neştiuţi de nimeni !

-În procentaj, cam câţi moldoveni sunt pentru unirea Moldovei cu România?

-Conform unor sondaje, se apreciază că cca. 33% din populaţia Republicii Moldova se pronunţă în favoarea Unirii! Însă, ’’prietenii’’ noştri, ruşii adică, fac tot posibilul ca acest procentaj să scadă, influenţând şi manipulând o parte a populaţiei prin intermediul mass-media(care sunt în proporţie de 80 % în limba rusă !) şi prin bisericile care ţin de Patriarhia Moscovei ! Preoţii din aceste lăcaşuri de cult fac o politică pe faţă în favoarea Moscovei !!

-În acest caz, Unirea-i departe ?

Unirea este un proces acumulativ, aflat în plină desfăşurare. N-aş putea să vă dau un orizont de timp când se va produce ea, dar sper ca Bunul Dumnezeu să ne călăuzeze pe drumul cel bun, pe cei din stânga şi din dreapta Prutului.

Aurel Raţiu

Izvoru Mureşului, 17 aug. 2017