Deces Takacs Karoly, fostul internaţional de baschet şi conducător şi antrenor la Herlitz-Mobex, BC Mureş şi Mureşul Tg.-Mureş!

20_9_22_802

Deces Takacs Karoly, fostul internaţional de baschet şi conducător şi antrenor la Herlitz-Mobex, BC Mureş şi Mureşul Tg.-Mureş!

 Unul dintre fondatorii Herlitz-Mobex şi BC Mureş Tg.-Mureş, Takacs Karoly, figură emblematică a baschetului masculin mureşean, a decedat, în această noapte, după o scurtă suferinţă, la vârsta de 60 de ani!

Takács Károly s-a născut în data de 2 mai 1957, la Tg.-Mureş. A început să joace baschet în anul 1974, la SSE Tg.-Mureş, sub îndrumarea profesorului Tordai Ernest. A jucat în Divizia A la echipele Politehnica Iaşi (1976-1979 şi 1984-1988), CSU Sibiu (1979-1984) şi Metalotehnica Tg.-Mureş (1988-1991), după ce debutase la SSE (CSS) Tg.-Mureş, la juniori, în 1974. A fost preşedinte fondator şi antrenor la Herlitz Mobex Tg.-Mureş, în perioada 1995-2002, şi la BC Mureş Tg.-Mureş, în perioada 2002-2003. Pentru o perioadă de timp(1997-1999) a fost şi antrenor secund al Naţionalei României, la seniori. A fost selecţionat în echipa naţională de 30 de ori, la juniori, tineret şi seniori. A fost cu echipa naţională a României în multe ţări, inclusiv în Korea de Nord şi China. În urmă cu un an, Taşca îmi spunea:

Prin 1976, dacă-mi amintesc bine, eram la Budapesta, la Turneul Prietenia, un turneu foarte puternic, cu multe participante. În primul joc, am bătut Ungaria II la numai două puncte diferenţă! După această întâlnire, unele ziare de acolo anticipau că o să ne clasăm pe ultimul loc! Apoi am învins Cuba, una dintre favoritele întrecerii, la o diferenţă de 5 puncte! După joc, ziarele maghiare titrau: România, spre locul I! A venit însă partida cu URSS-ul, care ne-a învins la vreo 40 de puncte şi ziarele au revenit la…realitate! În echipa URSS-ului juca şi celebrul jucător rus Tkacenko, care avea înălţimea de 2,11 metri!, spune zâmbind Taşca.

-Cum ai ajuns la Herlitz şi Mobex?

-Cu Horaţiu Nicolau, de la Herlitz, mă ştiam de la Iaşi, din timpul facultăţii. Într-o perioadă foarte grea pentru echipa noastră, Horaţiu ne-a ajutat foarte mult. Cu Mobex-ul(Fabrica de mobilă), a fost o adevărată poveste. Când l-am abordat pe directorul Ioan Bogdan, nu-l cunoşteam deloc! Omul a fost sincer cu mine, spunându-mi că nu ne poate ajuta cu bani, în schimb ne poate oferi, drept sponsorizare, garnituri de mobilă! Aşa că, poate n-o să-ţi vină să crezi, am comercializat mobilă, ca să facem rost de bani pentru echipă!!

O perioadă de timp, Takacs Károly a fost comisar al F.R.B. şi antrenor la secţia de baschet de la C.S. Mureşul Tg.-Mureş. Înmormântarea va avea loc, miercuri 30 august, la ora 12,00, la Cimitirul din Cartierul Mureşeni.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanţe familiei îndoliate.