Ivo Gheorghiev, liderul românilor din Bulgaria: „În urmă cu un an am depus o cerere pentru a primi azil politic în România. Cu ceva timp în urmă am primit răspunsul: Cererea dvs. nu poate fi luată în considerare deoarece n-ați trimis-o de pe teritoriul României”!

IG

Ivo Gheorghiev, liderul românilor din Bulgaria: „În urmă cu un an am depus o cerere pentru a primi azil politic în România. Cu ceva timp în urmă am primit răspunsul: Cererea dvs. nu poate fi luată în considerare deoarece n-ați trimis-o de pe teritoriul României”!

Pe doctorul Ivo Gheorghiev, liderul românilor din Bulgaria, îl știu demult, de la primele ediții ale Universității de Vară de la Izvoru Mureșului. Supus la multe presiuni și înscenări, Ivo a cerut azil politic în România! La Vidin, în Bulgaria, a fost acuzat, de cineva plantat de autoritățile bulgare, că a luat mită! La Poliție, în prezența avocatului său, Ivo l-a întrebat pe respectivul: în ce dată și în ce loc am luat mită?! Luat pe nepregătite, omul a indicat o dată și un loc din oraș, unde, zicea el, doctorul Gheorghiev ar fi luat mită!
Norocul meu, vezi, aici m-a ajutat și Dumnezeu, a fost că, în data respectivă și la ora indicată, eu eram în altă parte a orașului, fiind de serviciu, unde am eliberat un certificat de deces pentru o persoană. Așa am ascăpat eu de acea făcătură a Poliției.
-În rest?
Știi, doar. În Bulgaria nu suntem recunoscuți ca un grup etnic, nici noi, nici turcii, nici altcineva, așa că, îți dai seama, ne descurcăm foarte greu ca români, ca să nu zic că ne luptăm cu morile de vânt! Tinerii noștri vorbesc tot mai puțin în limba română. Bulgarii încearcă să ne dezbine, iar noi trebuie să fim uniți, orice s-ar întâmpla. Conform legii bulgare, în lupta noastră pentru drepturile noastre comune, noi trebuie să acționăm doar pe plan individual! Să-ți dau un exemplu: dacă ducem la o școală o cerere semnată de 30 de persoane, în care solicităm ca tinerii noștri să învețe în limba română, ea este respinsă din start! Trebuie ca fiecare din semnatarii cererii respective să ducă individual o cerere la unitatea de învățământ despre care vorbim.
-Altfel?
Altfel, putem fi acuzați de „infracțiune organizată”! Unde este politicianul român?, Crezi că el știe ceva despre noi, românii, care trăim în Bulgaria?! Cazul meu, cel cu cererea de azil politic, a trecut aproape neobservat în România! Doar domnul deputat Constantin Codreanu s-a interesat de cazul meu, aducându-l în atenția parlamentarilor români. Ce s-ar fi întâmplat dacă erau mai mulți deputați ca domnul Codreanu? De aceea, zic, trebuie să fim foarte atenți, pe cine votăm!
-La cât se cifrează populația de români care trăiește în Bulgaria?
Ei, aici, cifrele diferă de la o sursă la alta. Asociația noastră crede că cifra reală este de cca. 350.000 de vorbitori de limba română. Autoritățile bulgare afirmă că sunt cca. 7500! Se știe, în limba română vorbesc și vlahii, și meglenoromânii, și aromânii și, firește, românii noștri, dar autoritățile bulgare afirmă că sunt popoare diferite, cu obiceiuri și tradiții diferite!
-Din punct de vedere financiar cum vă descurcați, sunteți sprijiniți de statul român?
Prea puțin, oricum nu la nivelul solicitărilor noastre. Problemele  noastre sunt multe, complexe și este nevoie să găsim soluții realiste pentru rezolvarea lor. Deși există vreo 17 acorduri guvernamentale bilaterale, mai nou, parcă s-a așternut o tăcere, o liniște în relațiile dintre  țara mamă și noi, românii, care trăim în Bulgaria. Trebuie  găsite soluții agreate de ambele părți, astfel încât să ne putem păstra identitatea sau, mai corect, să ne recuperăm identitatea noastră națională.
-Ivo, știu că te grăbești spre casă, așa că-ți mulțumesc pentru interviu.
Și eu.
-Drum bun!
Să fie. Doamne ajută!
Aurel Rațiu, Izvoru Mureșului, 5 iulie 2018.