Vlad Cubreacov, președintele Asociației „Răsăritul” din Chișinău: „În ultimul an s-a dublat bugetul pentru românii de pretutindeni, de la 7 la 15 milioane de lei”!

VC

Vlad Cubreacov, președintele Asociației „Răsăritul” din Chișinău: „În ultimul an s-a dublat bugetul pentru românii de pretutindeni, de la 7  la 15 milioane de lei”!

Vlad Cubreacov este unul dintre puținii români care cunoaște foarte bine situația fiecărei comunități de români din jurul României, și nu numai, motiv pentru care l-am invitat la o discuție amicală, purtată la o cafea.
-Mulți români care trăiesc în provinciile istorice se plâng de faptul că se simt abandonați. Chiar așa de rea este situația lor?
Au, și n-au dreptate, dar nu vreau eu să fiu, cum se zice, avocatul…diavolului! În ultima perioadă de timp, s-au întâmplat și lucruri pozitive, per ansamblu, dar și lucruri negative, în viața comunităților noastre de români. Să le luăm pe rând. Încep cu cele pozitive:
-în ultimul an s-a dublat bugetul pentru românii de pretutindeni, de la 7 la 15 milioane de lei. Nu este o sumă mare, dar totuși ea  este însemnată. Poate în viitorul apropiat se va dubla și aceasta. Acum, pentru fiecare  român care trăiește înafara granițelor, statul român aloca 1,2 lei/an. Pentru fiecare etnic care trăiește în România se alocă câte 53,5 lei/an! Comparând aceste cifre, comentariile sunt de prisos!
-s-a ameliorat cadrul legislativ, prin modificarea unor prevederi ale Legii 299/2007, privind  comunitățile de români dinafara granițelor.
-s-au stabilit parteneriate administrative transfrontaliere dintre diverse structuri administrative din Basarabia și altele asemănătoare din alte zone(țări), în special din România.
-în anul 2017, în Albania, românii de acolo, aromânii de fapt, au fost recunoscuți ca fiind o minoritate națională, cu numele lor propriu-de aromâni!, premise, iată, care, în viitor, vor duce la îmbunătățirea vieții comunitare și în alte zone locuite de români. Iată, un exemplu de urmat și de alte state din Balcani.
-cu ceva timp în urmă, s-a constituit Asociația de Cultură a românilor care trăiesc în regiunea Moscova. Comunitatea  de acolo se cifrează la vreo 100.000 de români! Nu demult s-a constituit o asociație a românilor și în Siberia! Și în Kazahstan există 3 asociații ale românilor, care au o activitate intensă.
Există și involuții. În Ucraina, în primul rând, unde, prin aplicarea Legii Educației, elevii din ciclul gimnazial, liceal și universitar sunt obligați să învețe numai în limba ucrainiană, deși acolo trăiesc vreo 450.000 de români!
-Vă mulțumesc pentru…
Încă ceva: Dacă se vor face eforturi pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale, dacă se vor găsi soluțiile potrivite, agreate de ambele părți, cu siguranță viața  românilor care trăiesc în jurul României se va îmbunătăți.
Aurel Rațiu, Izvoru Mureșului, 6 iulie 2018.