Muzeul sportului mureșean, la Sala Sporturilor din Târgu-Mureș!

Muzeul Sportului Muresean

Muzeul  sportului mureșean, la Sala Sporturilor din Târgu-Mureș!

Povestea este mai veche. Prin 2008, semnatarul acestor rânduri a trimis o scrisoare deschisă, publicată de cotidianul Cuvântul Liber din Târgu-Mureș(colecția ziarului este dovada), adresată Consiliului Județean Mureș și Primăriei Târgu-Mureș, în care aduceam în atenția autorităților locale și județene, dar, indirect, și conducerii de atunci a Direcției Județene pentru Sport și Tineret și de la Muzeul Județean Mureș, despre necesitatea găsirii unui spațiu adecvat pentru strângerea, păstrarea și expunerea unor medalii, materiale și echipament sportiv care au aparținut unor elite ale sportului din județul nostru, care prezintă un interes pentru istoria sportului mureșean și/sau național. Un parteneriat între cele 4 instituții menționate ar fi putut, credeam eu atunci, rezolva o problemă de interes comun, înființarea unui „Muzeu al sportului mureșean”!  Nu s-a rezolvat nimic însă!
Istoria practicării exercițiilor fizice pe meleagurile mureșene începe în anul 1663, acum 355 de ani!, când în unele documente ale vremii se pomenește despre „existența la Târgu-Mureș a unor arme de foc de întrecere”(Sursa info: Sportul mureșean de-a lungul anilor, Aurel Rațiu, Editura Nico, Târgu-Mureș, 2007, pag. 8)! Și exemplele pot continua: în anul 1866 la Sighișoara exista un poligon de tir, în 1873 la Târgu-Mureș a avut loc primul concurs de călărie, iar în anul 1878 ia ființă Asociația de Patinaj din Târgu-Mureș(Sursa info: op. cit., pag. 8). Între timp, de-a lungul atâtor ani, au apărut și altele…
Firește că, în atâția ani, unii sportivi mureșeni, legitimați te miri unde, s-au remarcat în unele competiții sportive majore, chiar dacă au concurat pentru asociații sau cluburi situate înafara județului nostru. Pentru noi, iubitorii de sport, ei tot mureșeni de-ai noștri au rămas!
Dacă mă refer numai la ramurile de sport olimpice, sportivii mureșeni au cucerit, de-a lungul a 122 de ani, 21 de medalii, dintre care 2 de aur, 7 de argint și 12 de bronz! Toate aceste au fost adjudecate de 14 sportivi, prima medalie (de aur) fiind obținută, în anul 1936, de poloistul Hazai Kálmán(născut la Târgu-Mureș), cu echipa Ungariei, iar cea mai recentă fiind câștigată de canotoarea Barabas Enikö-Mironcic, în 2008, la Beijing, pentru România. Este vorba despre un bronz.
La sporturile neolimpice există de asemenea o sumedenie de medalii…
Important era ca toate acestea, dar și altele, să fie aduse în atenția publicului iubitor de sport, ca semn de recunoaștere a meritelor unor personalități care au scris pagini importante din istoria sportului mureșean/românesc. Fiecare medalie, cupă, diplomă etc. are o poveste, iar în spatele acesteia se află sportivul, performerul, omul-în special.
Ca să-l parafrazez pe prietenul meu Emanuel Fântâneanu, aș spune că Muzeul  sportului mureșean „este un apel la memoria și cultura sportivă a ținutului mureșean”.
Salt în actualitate. În urmă cu câteva luni, i-am spus doamnei Iuliana Rus, șefa D.J.S.T. Mureș, despre scrisoarea mea deschisă de acum cca. 10 ani…
-Doamnă directoare, dacă veți reuși să realizați o „Vitrină a sportului mureșean” sau un „Punct muzeal al sportului”, veți rămâne în…Istoria sportului mureșean! Tot atunci, când i-am arătat și unde ar putea fi situat, mi-a răspuns pe loc:
-Îl facem, domnule Rațiu. Până la sfârșitul anului va fi gata!
De atunci, până zilele trecute când m-a invitat la inaugurarea unei „Expoziții de trofee sportive”, n-am mai vorbit cu doamna Rus.
Astăzi, miercuri 12 decembrie 2018, la ora 12,00, în holul principal al Sălii Sporturilor din Târgu-Mureș, am putut constata personal că șefa D.J.S.T. Mureș, d-na Iuliana Rus, și-a ținut  promisiunea! În prezența unor reprezentanți ai autorităților locale(consilierul personal al primarului Dorin Florea, Claudiu Maior), județene(vicepreședintele C.J. Mureș, Alexandru Câmpeanu) și centrale(prefectul Mircea Dușa), ai unor foști și actuali sportivi de la diverse cluburi și asociații sportive, a avut loc inaugurarea unui Muzeu al sportului mureșean! O sugestie: acesta se poate acredita formal pe lângă Muzeul Sportului din România, care este situat în clădirea Comitetului Olimpic și Sportiv Român din București.
Tot astăzi, dar de la ora 17,00, la Pensiunea „Boema Ballroom” din localitatea Corunca, va avea „Gala sportului mureșean”, în cadrul căreia vom afla care sunt laureații sportului mureșean din 2018.

P.S.
Să nu uit să vă spun: la scrisoarea mea deschisă, despre care am amintit la începutul acestui articol, mi-a răspuns personal doar președinta de atunci a Consiliului Județean Mureș, doamna Lokodi Emöke Edit.
Sursa foto: Mihai Fabian
Aurel Rațiu