„100 de ani de sport mureșean”, o lucrare plagiată parțial și cu foarte multe greșeli de conținut(VI)!

Hochei 13 ian. 2019

100 de ani de sport mureșean”, o lucrare plagiată  parțial și cu foarte multe greșeli de conținut(VI)!

Citind lucrarea editată de D.J.S.T. Mureș în 2018,  „100 de ani de sport mureșean”, nu mică mi-a fost mirarea să constat că aproape întreg capitolul „Hochei” a fost copiat cuvânt cu cuvânt, virgulă cu virgulă,  din cartea mea „Sportul mureșean de-a lungul anilor”, Editura Nico, Târgu-Mureș, 2007! Este vorba despre paginile 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133 și 134, pe care un anume Fülöp György și le-a însușit ca fiind scrise de el!
Vă las pe voi, stimați cititori, să comparați câteva texte apărute în cele două lucrări, apoi să decideți, în cunoștință de cauză, cine și de unde a copiat!
Deși la Tîrgu-Mureș, din anul 1877 exista o „Asociație de patinaj”, hocheiul va face primii pași în municipiu relativ târziu, mai precis în anul 1934, când în cadrul societății sportive „M.S.E.” ia ființă o echipă de hochei. Majoritatea jucătorilor acestei echipe erau înotători ai aceleiași asociații. Dintre ei îi amintim pe Vancea, Daroczi, Kohn, Doșa, Varady și Gaal. Din lipsă de echipament, echipa de hochei făcea doar meciuri de „propagandă” pe patinoarul existent atunci, în locul în care este „așezată” acum Sala Sporturilor. În anul 1935, o dată cu venirea din Miercurea Ciuc  la Tîrgu-Mureș a lui Eugen Telea(elev la Liceul Comercial și bun jucător), hocheiul mureșean va cunoaște prin intermediul acestui jucător unele caracteristici ale „școlii de hochei” din Miercurea Ciuc, care era renumită încă de pe atunci”( în cartea „100 de ani de sport mureșean”, 2018.).
Deși la Târgu-Mureș, din anul 1877 exista o „Asociație de patinaj”, hocheiul va face primii pași în municipiu relativ târziu, mai precis în anul 1934, când în cadrul societății sportive „M.S.E.” ia ființă o echipă de hochei. Majoritatea jucătorilor acestei echipe erau…înotători ai aceleiași asociații. Dintre ei îi amintim pe Vancea, Daroczi, Kohn, Doșa, Varady și Gaal. Din lipsă de echipament, echipa de hochei făcea doar meciuri de „propagandă” pe patinoarul existent atunci, în locul în care este „așezată” acum Sala Sporturilor. În anul 1935, odată cu venirea din Miercurea Ciuc  la Târgu-Mureș a lui Eugen Telea(elev la Liceul Comercial și bun jucător), hocheiul mureșean va cunoaște prin intermediul acestui jucător unele caracteristici ale „școlii de hochei” din Miercurea Ciuc, care era renumită încă de pe atunci”( în cartea Sportul mureșean de-a lungul anilor, A. R., Târgu-Mureș, 2007, pagina 123)!….
1951: Între 10 și 14 ianuarie, la M.Ciuc s-a disputat turneul final al Campionatului Național, cu participarea a 8 echipe printre care Locomotiva Sighișoara și RATA Tîrgu-Mureș. Rezultate: RATA-Locomotiva Galați 16-0;  IPEIL M.Ciuc-Locomotiva Sighișoara 19-2; RATA-Partizanul București 6-1(2-0, 2-1,2-0) prin golurile marcate de L. Incze(3), G. Incze, I. Incze și Fenke. În finală s-au întâlnit formațiile RATA Tîrgu-Mureș și IPEIL M.Ciuc, scor 4-2(1-0, 0-0, 3-2); au marcat Incze I. (3) și Fenke. Echipa mureșeană a fost alcătuită din jucătorii: Dr. Biro, Kerekes, Fabian, Mogoș, Ritz, Kulcsar, Togănel, Incze I, II și III, Nagy, Matonfy. În echipa națională sunt selecționați Incze I și II, Dr. Biro și Fenke. Lotul studențesc de hochei joacă la Sighișoara cu Locomotiva pentru a-și verifica potențialul în vedera Jocurilor Mondiale Universitare de Iarnă”(în cartea „100 de ani de sport mureșean”, 2018.).
„1951: Între 10 și 14 ianuarie, la M.Ciuc s-a disputat turneul final al Campionatului Național, cu participarea a 8 echipe printre care Locomotiva Sighișoara și RATA Târgu-Mureș. Rezultate: RATA-Locomotiva Galați 16-0;  IPEIL M.Ciuc-Locomotiva Sighișoara 19-2; RATA-Partizanul București 6-1(2-0, 2-1,2-0) prin golurile marcate de L. Incze(3), G. Incze, I. Incze și Fenke. În finală s-au întâlnit formațiile RATA Târgu-Mureș și IPEIL M.Ciuc, scor 4-2(1-0, 0-0, 3-2); au marcat Incze I. (3) și Fenke. Echipa mureșeană a fost alcătuită din jucătorii: Dr. Biro, Kerekes, Fabian, Mogoș, Ritz, Kulcsar, Togănel, Incze I, II și III, Nagy, Matonfy. În echipa națională sunt selecționați Incze I și II, dr. Biro și Fenke.  Lotul studențesc de hochei joacă la Sighișoara cu Locomotiva pentru a-și verifica potențialul în vedera Jocurilor Mondiale Universitare de Iarnă(în cartea Sportul mureșean de-a lungul anilor, A. R., Târgu-Mureș, 2007, pagina 129)!
Mă opresc aici cu exemplele din capitolul Hochei, deși mai sunt destule! Practic, aproape tot textul despre hocheiul pe gheață, din cartea mea „Sportul mureșean de-a lungul anilor”(A.R., Târgu-Mureș, 2007), a fost copiat, fără nicio jenă, de numitul Fülöp György! Q.E.D.
Sursa foto: „100 de ani de sport mureșean”, D.J.S.T. Mureș, 2018.
Va urma.
Aurel Rațiu