„100 de ani de sport mureșean”, o lucrare plagiată parțial și cu foarte multe greșeli de conținut(VIII)!

N. Pop 15 ian.

100 de ani de sport mureșean”, o lucrare plagiată  parțial și cu foarte multe greșeli de conținut(VIII)!

Ne apropiem de sfârșitul serialului nostru. Astăzi ne vom îndrepta atenția spre alte capitole din cartea editată, în decembrie 2018, de D.J.S.T. Mureș, „100 de ani de sport mureșean”.
Să citim și alte texte…
Popice: În cartea editată de D.J.S.T. Mureș se afirmă ritos că „Evidența tuturor asociațiilor sportive cu secții de popice se ține în Registrul de afilieri al C.J.E.F.S. Mureș”…, fără să se precizeze începând cu ce an! O fi cumva anul 1959?  În aceeași lucrare, se afirmă că…„În anii ’50 încep să se construiască popicăriile din lemn cu două piste și apar cele mai multe asociații sportive cu secție de popice: Meseriașul(1950), C.F.R.(1951), Voința, Ciocanul, Oțelul Roșu, Progresul și Spartac(1952), toate din Tîrgu-Mureș, Sticla Târnăveni și Târnava Sighișoara(1953) sau Fabrica de Zahăr(1954)”. De unde au avut „autorii”(Koós Béla, Albert Erzsebéth, Seres Sándor, Antal Matild) aceste informații? Nu cumva din cartea Sportul mureșean de-a lungul anilor, A. Rațiu, Editura Nico, Târgu-Mureș, 2007, pagina 173?
Dacă „autorii” ar fi citit cu atenție acea pagină, ar fi aflat că primele „societăți sportive” de popice au luat ființă, la Târgu-Mureș, în anul 1935: Societatea Forestieră a Popicarilor și E.T.E.(op. cit., pag. 173).
Scrimă: La acest capitol, scris de antrenorul Szabó Zoltán, medaliatul cu bronz la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, Alexandru Nilca, a fost trecut la categoria ’’Alți sportivi de renume ai scrimei mureșene’’ ! Doar o  fotografie cu o tăietură dintr-un ziar care ține loc de CV! Niciun cuvânt în lucrarea editată de D.J.S.T. Mureș despre un alt sportiv născut la Târgu-Mureș, Vánky Péter, participant la 4 ediții ale Jocurilor Olimpice(1988, 1992, 1996 și 2000, pentru Suedia), dublu vicecampion mondial la sabie plus două medalii de bronz la Europene, și nici despre floretistul Iosif Zilahi, participant la Jocurile Olimpice de la Roma din anul 1960 !
Tenis de masă: În județul Mureș, tenisul de masă  este practicat din anul 1936, la Asociația MTE Tîrgu-Mureș(Obs.: în acest caz, „autorii” n-au fost în stare să copieze în mod corect anul despre care este vorba în text!) dar  și la Sticla Târnăveni și Voința Reghin…..În anul 1951, Dinamo Târgu-Mureș promovează în prima divizie, având în componența lotului sportivii Verzar, Jakabovics, Böhm și Berstew”(în lucrarea ’’100 de ani de sport mureșean’’, D.J.S.T. Mureș, 2018, text de Koós Béla, Naftali Gheorghe și Szakács Géza)!
„…o activitate susținută se desfășura și la Târgu-Mureș, mai precis în cadrul secției de tenis de masă din cadrul Clubului MTE, secție înființată în anul 1931!  La Târnăveni exista, în anul 1936, în cadrul Asociației Sportive Sticla, o altă secție de tenis de masă”( în cartea mea, Sportul mureșean de-a lungul anilor, Editura Nico, Târgu-Mureș, 2007, pag. 198).
1951: Echipa masculină de tenis de masă Dinamo Târgu-Mureș( Verzar, Jakabovici, Böhm și Berstew) a promovat în Divizia A”(op. cit., pag. 199).
Volei: „Bunătatea” celui care a folosit Adobe  Photoshop-ul  a mers până acolo încât, atunci când a introdus în lucrarea amintită poza primei coperte(al cărei autor este Raul Hațegan) a cărții „De la Hodac la Moscova și înapoi”, a eliminat din fotografie titlul acesteia, în așa fel încât să nu se vadă nici cine este autorul lucrării menționate!  Oricine a umblat la fotografie, n-a fost în stare nici măcar să copieze numele corect al lui Nicu Pop, Neculae Pop!
Repet, o  inițiativă foarte bună a doamnei Iuliana Rus, directoarea D.J.S.T. Mureș, a fost finalizată de niște amatori și, în acest context, nu-i de mirare ce a ieșit! Păcat de calitatea hârtiei folosite pentru tipărirea unei părți din această carte!
Recunosc, n-am scris cu plăcere acest șir de articole. Și nici nu le-aș fi publicat dacă, în lucrarea editată de D.J.S.T. Mureș, ar fi fost inclusă obișnuita Bibliografie între coperțile acesteia, așa cum ar fi fost firesc. În lipsa ei, cititorii sunt privați de niște informații esențiele, cum ar fi, în primul rând, sursele info! Cum acestea nu există între coperțile lucrării, eventualii cititori pot rămâne cu impresia că Béla Koós și Siklodi  József sunt atotcunoscătorii istoriei sportului mureșean! Realitatea este cu totul alta, în cazul unuia dintre ei!
Încă câteva precizări: cartea editată de D.J.S.T. Mureș  nu are cod ISBN și nici paginile numerotate! De asemenea, rămâne o enigmă numele tipografiei care a tipărit-o! Să fie oare Intermedia?
Obs. Aflu, în ultimul moment, că s-a intervenit asupra unor texte inițiale(originale), trimise la „Centru”, în sensul că s-au făcut destule modificări, după cum zicea cineva,  „după mușchii ei”, așa încât, în acest caz, redactorilor coordonatori le acord, în unele situații, circumstanțe atenuante!
P.S. Mâine, o Replică la…un ”Drept la replică”!
Sursa foto: „100 de ani de sport mureșean”, D.J.S.T. Mureș, 2018.
Aurel Rațiu