„Gogoși”, multe „gogoși”, într-un Drept la replică al Direcției Județeane pentru Sport și Tineret Mureș!

I.Rus 16 ian.

„Gogoși”, multe „gogoși”, într-un Drept la replică al  Direcției Județeane pentru Sport și Tineret Mureș!

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș, sub semnătura contabilei Iuliana Rus, șefa D.J.S.T. Mureș, a trimis un „Drept la replică” cotidianelor Cuvântul liber și Zi-de-zi din Târgu-Mureș, două dintre ziarele locale care mi-au găzduit câteva articole, ca urmare a afirmațiilor făcute de mine în materialele apărute în cele 8 episoade, intitulate „100 de ani de sport mureșean, o lucrare plagiată parțial și cu foarte multe greșeli de conținut”!
Acest „Drept la replică” are și un comic de situație à la Radio Erevan!
Întrebare:
-„Este adevărat că lui Alioșa i s-a dat o bicicletă”?, iar Radio Erevan răspunde:
-„Da, este adevărat, numai cu nu i s-a dat, ci i s-a furat”!
Acum, să le împrospătez puțin memoria „deștepților de rezervă”: iată care este semnificația cuvântului plagiat, conform dexonline.ro: „opera literară, artistică sau științifică a altcuiva, însușită(integral sau parțial) și prezentată drept creație personală”. Simplu, mai pe înțelesul tuturor: a plagia = a fura!
În timp ce eu am demonstrat negru pe alb, cu exemple de texte preluate din cărțile mele, că acestea au apărut în cartea editată de D.J.S.T. Mureș fără ca ele să fie puse între ghilimele, așa cum ar fi fost corect, și fără să se precizeze sursa acestora, semnatara „Dreptului la replică” vorbește, într-un limbaj de lemn, despre „Centenar..”, „…ceas de sărbătoare”, „….să lase în urmă o zestre bogată sportului mureșean”(?!), „..gest de recunoștință, respect și admirație față de niște oameni cu totul și cu totul deosebiți”…, dar nu suflă niciun cuvânt despre evidențele constatate de orice cititor onest! Chiar și răutăcios să fii, nu poți trece cu vederea furturile intelectuale comise de unii autori de texte care au preluat prin metoda „copy-paste” propoziții, fraze întregi, chiar și un întreg capitol din cartea mea „Sportul mureșean de-a lungul anilor”, Editura Nico, Târgu-Mureș, 2007!
În loc să recunoască faptul că D.J.S.T. Mureș a editat o carte cu foarte multe greșeli de conținut, în care pasaje întregi au fost ciordite din cărțile autorului acestui articol, Iuliana Rus, în „Dreptul la replică”, doar „regretă neînțelegerile ivite”!, luându-ne de fraieri pe noi toți, cititori, iubitori ai sportului, ziariști, în ciuda evidențelor prezentate în materialele publicate de mine! Doamnă, știți bine,  cartea editată de D.J.S.T. Mureș este plină de informații și texte preluate din lucrările mele, fără să se precizeze sursa acestora, și, cu toate acestea, continuați să ocoliți adevărul, sper că înțelegeți ce vreau să spun…Sunt niște adevăruri pe care orice om de bunăcredință nu le poate nega!
Aici nu este vorba de o confuzie, ci de evidențe! Să vă dau doar un simplu exemplu, la capitolul Hochei: cel din cartea mea, „Sportul mureșean de-a lungul anilor”(Editura Nico, 2007), de la paginile 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132 și 133, și cel apărut în cartea editată de D.J.S.T. Mureș! Veți vedea că este unul și același text, scris de autorul acestui articol.
Cum cititorii noștri sunt mult mai inteligenți decât noi, îi las  pe ei să decidă cine sunt ciorditorii de texte!
Din partea dumneavoastră, doamnă, aștept două răspunsuri scurte, prin Da sau Nu, la următoarele întrebări:
1)-Există o Bibliografie inclusă între coperțile cărții editate de D.J.S.T. Mureș?
2)-S-au copiat texte, care au apărut în lucrarea scoasă de D.J.S.T. Mureș, din unele cărți scrise de mine?
P.S. Doamnă Rus, vă spun sincer, dumneavoastră ați fi scris mult mai bine așa-zisul „Drept la replică”! Așa cred eu.
Sursa foto: „100 de ani de sport mureșean”, D.J.S.T. Mureș, 2018.
Aurel Rațiu