Editorial

Chiosc AI

Primăria Târgu-Mureș „omoară” presa scrisă?!

Citeam miercuri 20 martie 2019, pe facebook.com, o informație, „semnată”(„postată”) de Claudiu Maior(în realitate, cred, postacul  de serviciu este servantul din instituție, cel de la P.R….), că știre n-o pot numi, din care am aflat că Primăria Târgu-Mureș a început acțiunea de demolare a chioșcurilor de ziare, din municipiul Târgu-Mureș, aflate în afara legii, adică a celor care nu și-au mai prelungit contractul cu Primăria Târgu-Mureș pentru a-și putea desfășura activitatea pe domeniul public! Într-adevăr, majoritatea dintre acestea arată foarte rău, parcă-s din altă epocă! Plus că, parcă așa se zice, unde-i lege nu-i tocmeală. Perfect adevărat. Însă, ceea ce mă intrigă pe mine, probabil și pe alții, este faptul că, înainte de a lua această decizie, Primăria Târgu-Mureș, decidenții adică, ar fi trebuit să se gândească cu ce le vor înlocui!
Nu trebuie să mergi la Viena sau Paris, pentru a vedea cum arată chioșcurile lor de ziare! Mai aproape de noi, prin câteva orașe din Ardeal, există destule exemple, de mobilier urban integrat zonei.
Presa scrisă, se știe, este pe ducă, zic unii. Nu și autorul acestor rânduri, care cumpără căteva publicații, zilnic, începând din anul 1961! Știu, vor zice unii, sunt demodat, antic, vechi și de demult! Să fie sănătoși, eu tot o să cumpăr Gazeta Sporturilor, Revista 22, Cațavencii și Dilema veche! Sună ca dracu, dar, parcă așa se zice,  un om educat(citit) este un om liber!
M-aș fi așteptat ca „adunăturile” din Consiliul Local, că altfel nu le pot numi, să propună și să aprobe un MODEL UNIC de chioșcuri de ziare, care să fie construite din banii Primăriei, pentru a se încuraja o necesitate/obișnuință culturală! Vorbesc aici de educație, desigur.
Dacă se găsesc bani pentru un concert cu X și Y în urbea noastră, poate se vor găsi și pentru a încuraja oamenii să nu fie dependenți(manipulați) de televizor și smartphone! Înainte de a comenta, uitați-vă la o ediție a emisiunii „Garantat 100%”, cu titlul „Demența digitală”! Dacă s-ar fi dorit acest lucru, cu siguranță s-ar fi găsit o soluție pentru ca presa scrisă să dăinuie.
Știu, deștepții de serviciu vor sări ca arși: bă, babalâcule, nu știi, există și site-uri ale publicațiilor respective?! Nu-mi pierd timpul să le răspund, îi las în lumea lor, a celor care au numai certitudini!
După ce „Tejgheaua de ziare” din Palatul Culturii din Târgu-Mureș a fost evacuată de la parterul acestuia de C.J. Mureș, iată că acum, în 2019, o parte dintre aleșii locali pun o frână unei afaceri de nișă! Credeți că un chioșcar se îmbogățește din 10-20 de ziare vândute într-o zi? Oamenii ăștia, puțini câți sunt, tremură de frig iarna, iar vara, se-nțelege, mor de cald! Din păcate, o spun cu tristețe, agenda cetățeanului diferă total de agenda „adunăturilor” te miri de unde…
Știu, unde-i lege nu-i tocmeală. Nu contest. Dar de soluții ați auzit? Ori n-aveți niciun interes?!
Aurel Rațiu