La o lansare de carte, despre C.S. Mureșul Târgu-Mureș

CS Muresul conferinta

A 14-a carte semnată de Aurel Rațiu, “Clubul Sportiv Mureșul Tîrgu-Mureș, ieri și astăzi”, este, așa cum reiese din titlu, o istorie a celor 6 decenii de existență a clubului numărul 1 al sportului din cetatea tîrgumureșeană. Un club care poate fi oricând descris ca un obiectiv turistic pentru Tîrgu-Mureș și prezentat drept un reper al burgului nostru bilingv. Marii sportivi ai acestui club sunt sau vor deveni în timp adevărate monumente pentru că viitorii campioni au nevoie de modele, au nevoie de proprii lor campioni, cu originea aici, nu importați de cine știe unde. Un campion nu este făcut doar din mușchi, ci și din inimă. Una care bate pentru comunitatea din care provine. Și 60 de ani chiar a bătut. Comunitatea asta tîrgumureșeană, mureșeană chiar, dovedește pe zi ce trece că mai are sport de exportat. Vorba lui Liviu Rebreanu: “un sportiv adevărat e un cavaler în toate manifestările vieţii.” Doar să nu devină campion la fuga de el însuși pentru că atunci și-ar pierde rostul de cavaler nu doar în sport.

Așadar, 6 decenii de muncă, de rezultate, de disciplină, de performanță, despre care Aurel Rațiu scrie, așa cum ne-a obișnuit, cu migală și pasiune, dar și cu drag, încercând obiectiv jurnalistic să evidențieze calitățile unor generații, dar fără să uite că a făcut parte din marea familie a clubului-fanion al Tîrgu-Mureșului. Un club cu doi medaliați cu bronz la Jocurile Olimpice și cu aproape 150 de medalii cucerite la Campionatele Mondiale și Europene, plus alte câteva zeci la întrecerile balcanice. Toate și multe altele cuprinse într-o lucrare-document în care vorbesc rezultatele obținute, nu poveștile sau șuetele.

“Clubul Sportiv Mureșul Tîrgu-Mureș, ieri și astăzi” conține povestirile de viață ale tuturor secțiilor din cadrul clubului etalon al sportului tîrgumureșean. În lucrarea lui Aurel Rațiu veți găsi capitole dedicate fiecăreia în parte: alpinism, arte marțiale, atletism, baschet, box, canotaj, ciclism, fotbal, gimnastică, haltere, handbal, hochei pe gheață, înot, kaiac-canoe, lupte, patinaj, polo, popice, radioamatorism, schi alpin, șah, tir cu arcul, tir sportiv, tenis de camp, tenis de masă și volei. Evident, sunt și pagini speciale pentru sportivii și antrenorii reprezentativi ai acestui club și, nu în ultimul rând, pentru cei care au condus sau coordonat, de-a lungul timpului, activitatea unui club care a rimat, la o scară mai mica sau mai mare, cu performanța și setea de rezultate.

Nu este tocmai ușor să gestionezi o astfel de activitate în condițiile în care sportul nostru national a devenit, de mulți ani, goana după funcții iar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din capitală. Totuși,  în ciuda problemelor ivite, sportivii Clubului Sportiv “Mureșul” urcă, an de an, pe cele mai înalte trepte ale concursurilor naționale și, reprezintă mai mult decât onorabil România în competițiile internaționale. Toate acestea le găsiți în volumul de față.

Și tot în această lucrare aniversară, o să vă facă deosebită plăcere să treceți în revistă pozele din albumul foto de la sfârșit. Vor stârni zâmbete de aducere aminte sau, pur și simplu, admirație pentru tot ce au însemnat acești oameni în ani în care competițiile, de la cel mai mic la cel mai înalt rang, aveau încă reguli iar sportul era mai multă ambiție și mai puțină avariție.
VLAD AMARIEI