90 de ani de handbal feminin mureșean!

Victoria Sighișoara, fete și băieți, 1948

90 de ani de handbal feminin mureșean!

Handbalul are o mare tradiție în județul Mureș, el fiind practicat la început în comunitățile de sași care trăiau în această zonă, Reghinul și Sighișoara fiind primele orașe în care s-a jucat handbal! Ulterior, acest joc sportiv a prins rădăcini și la Târgu-Mureș.
Cert este faptul că, acum 90 de ani!, antrenoarea Greff  Helga din Reghin a înființat prima echipă de handbal feminin din zona Ardealului, în anul 1929(Sursa info: Sportul mureșean de-a lungul anilor, Aurel Rațiu, Editura Nico, Târgu-Mureș, 2007, pag. 105)!
Nu este o surpriză să aflăm că, în acest interval de timp, 3 echipe de handbal feminin din județul Mureș au devenit campioane naționale, la senioare! În plus, unele formații au fost vicecampioane naționale, dar și medaliate cu bronz, tot la senioare! Ba mai mult, unele jucătoare mureșene au devenit multiple medaliate la Campionatele Mondiale de handbal, la senioare!
Ne amintim cu plăcere că, sper că și unii dintre voi, acum 30 de ani, echipa feminină Mureșul Târgu-Mureș a jucat în semifinalele Cupei Campionilor Europeni(C.C.E.), fiind eliminată de cea mai titrată formație de handbal feminin din Europa, Spartak Kiev, câștigătoare de 13 ori a C.C.E.!!
La nivel de jocuri sportive (olimpice), cred eu, performața obținută de echipa feminină de handbal Mureșul Târgu-Mureș va fi foarte greu de egalat cândva de vreo formație din județul Mureș.
În acest an, 2019, când s-au împlinit 90 de ani de la înființarea primei echipe de handbal feminin din această zonă și 30 de ani de când Mureșul Târgu-Mureș a jucat în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, nu peste mult timp va apărea o carte  intitulată Istoria handbalului mureșean. Autorul lucrării este semnatarul acestor rânduri. Voi reveni cu alte informații, curând.
Sursa foto:siebenbuerger.de
Aurel Rațiu