Fostele handbaliste de la C.S. Mureșul Târgu-Mureș, care au obținut 8 medalii în Divizia A(inclusiv un titlu național, la senioare) și care au câștigat Cupa României(de două ori), dar care au jucat și în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, au fost sărbătorite aseară la Restaurantul Cezar din Târgu-Mureș!

DSC03724_resize

Fostele handbaliste de la C.S. Mureșul Târgu-Mureș, care au obținut 8 medalii în Divizia A(inclusiv un titlu național, la senioare) și care au câștigat Cupa României(de două ori), dar care au jucat și în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, au fost sărbătorite aseară la Restaurantul Cezar din Târgu-Mureș!

Cu ajutorul unor sponsori generoși, mari iubitori ai handbalului târgumureșean, o parte dintre fostele jucătoare de  handbal de la echipa Mureșul Târgu-Mureș, care au realizat performanțe deosebite de-a lungul anilor, s-au reunit, aseară, pentru a sărbători împreună cei 30 de ani de când formația mureșeană a jucat în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, la Restaurantul Cezar din Târgu-Mureș. Din motive de ordin organizatoric, ele n-au putut să se reunească în 2019, dar nici acum, la început de an 2020, nu a fost târziu! Rând pe rând, și-au făcut apariția Angela Ciobotă-Bloj, Adriana Bărbat, Biró Zita, Párdi Erika, Sos Rozália, Mariana Frâncu, Kiss Emese, Gergelyfi Vasilescu Erzsebet, Lungu Iudith, Maria  Dorgo, Harmat Fábian, Virginia Borda, Kibedi Tünde, Gödri Zsóka Erzsebet, Ana Man, Peres Magdi, dr. Rodica Sarchiz, antrenorul Gogu Ștrec, Aurel Rațiu(ex-vicepreședinte al C.S. Mureșul în anul 1989), fostul arbitru internațional Mihai Grebenișan, Viorel Negreanu(conducătorul echipei Mureșul-IMATEX), ziariști, conducători și câțiva oameni deosebiți care au sprijinit în mod substanțial echipa feminină de handbal înainte de anul 1990. Fostul antrenor al echipei Mureșul, Kulcsár Ladislau(bolnav), a fost reprezentat de soția lui, prof. Kulcsár Maria, iar în locul lui Pop Valentin-Țiți(decedat) au  venit copiii acestuia, Bianca Bârlean și Flaviu Pop. Din păcate, fiind stabilite în străinătate, n-au putut participa la acest eveniment fostele jucătoare: Mozsi Éva-Jensen(Germania), Mátéfi Eszter(Ungaria) și Biró Andrea(Germania). În străinătate se află, momentan, și Maria Avram(în Marea Britanie). Cei care au fost prezenți ieri la evenimentul amintit  au urmărit cu mare atenție mesajele video transmise de fosta jucătoare Biró Andrea(din Germania), dar și de fostul antrenor  Kulcsár Ladislau. Prin intermediul profesoarei Bálint Juliánna, am aflat  și conținutul mesajului transmis din Germania de Mozsi Éva-Jensen.
Într-un cadru festiv, liniștit și relaxant, fostele jucătoare(provenite din generații diferite), acum distinse doamne aflate în florea vârstei, au primit flori și cadouri din partea firmei Herlitz România, o plachetă din partea C.S. Mureșul Târgu-Mureș(club fondat în anul 1959), precum și o carte, Istoria handbalului mureșean, care a fost lansată oficial ieri, cu acest prilej, al cărei autor este semnatarul acestor rânduri(A.R.), tipărită cu sprijinul firmei B.S. Guarding Târgu-Mureș(administrator Ballai Sándor). Deși cartea a apărut la mijlocul lunii decembrie 2019, ea a fost lansată tocmai acum, cu acest prilej, în data de 16 ianuarie 2020, în semn de prețuire față de aceste adevărate legende ale handbalului mureșean, din păcate atât de puțin cunoscute de cei din generația…Facebook, Instagram ori Tik Tok!
Nu avem un cult al învingătorului”, scria nu demult apreciatul gazetar Cornel Nistorescu. Este adevărat și, aș adăuga eu, nu avem nici un cult al promovării oamenilor de succes! În acest domeniu, poate ar trebui să se vorbească mai mult despre succesele substanțiale ale performerilor, adică de foștii sportivi care au obținut medalii olimpice, mondiale, europene sau balcanice ori, măcar,  titluri naționale la seniori/oare! În schimb, avem grijă să demolăm orice și pe oricine! Invidia-i o boală grea, la români!
Acest eveniment, cu caracter privat, a fost organizat de A.S.C. Play Târgu-Mureș, la inițiativa a doi jurnaliști sportivi mureșeni, Vlad Amariei și semnatarul acestor rânduri, A.R., cu sprijinul unor prieteni de ispravă. Mulțumiri, fetelor! Mulțumim, OAMENI BUNI!
Între două…pahare de vorbă, am consemnat câteva declarații despre această aniversare:
Adriana Bărbat(campioană națională, două Cupe ale României, la senioare): Firește, ne bucurăm că suntem din nou împreună. Noi, fetele, ne vedem din când în când, dar acum parcă este altceva. A fost un prilej pentru noi să depănăm amintiri, și, crede-mă, avem destule. Tuturor, La mulți ani!
Biró Zita(medaliată cu bronz la C.M., la Tineret, în 1977, o medalie de aur la C.B. din 1982, la senioare): Noi am ajuns unde am ajuns pentru că eram unite și, fără falsă modestie, am avut valoare! Noi am avut un țel comun, să fim cele mai bune din România, și uite că am reușit. Așa că, să nu râzi, Aurele, avem ce să le povestim nepoților!
Sos Rozália
(vicecampioană mondială, în 1973, la senioare): Fac parte dintr-o generație mai veche, dar valoroasă, iar faptul că, iată, ne-ntâlnim și cu fetele mai tinere, înseamnă că am reprezentat și noi ceva pentru istoria handbalului mureșean.
Angela Ciobotă
(campioană națională, la senioare, medaliată cu bronz la C.M., la Tineret, în 1977, campioană balcanică în 1980, la senioare): Am venit din Germania pentru a mă întâlni cu fostele mele colege. A fost o întâlnire de suflet, condimentată cu amintiri, întâmplări și, iată, cu vizionarea, după 30 de ani, a meciului din cadrul finalei Cupei României din anul 1987, când noi am câștigat trofeul amintit!
Párdi Erika(campioană națională la senioare și dublă câștigătoare a Cupei României):
Sunt deosebit de bucuroasă că am reușit să vin la această întâlnire de suflet. Mi-am revăzut unele colege după 30 de ani, deși eu vin în România aproape anual. Această întâlnire a fost pentru mine ca un…pansament pentru suflet. Felicitări, organizatorilor!
Pentru cei 50 de participanți la evenimentul menționat a fost o seară de neuitat, care s-a prelungit până dincolo de  miezul nopții! La început de an, tuturor iubitorilor handbalului: La mulți ani cu sănătate!
Aurel Rațiu

Remember 1988/1989: Semifinalele Cupei Campionilor Europeni la handbal feminin:
Mureșul-Electromureș Târgu-Mureș-Spartak Kiev: 22-25(11-13);
Spartak Kiev-Mureșul-Electromureș Târgu-Mureș: 24-17(13-11).
Obs. Echipa Spartak Kiev, antrenor Igor Turcin, a câștigat de 13 ori Cupa Campionilor Europeni la handbal feminin, record neegalat încă de nicio formație! Jucătoarea Zinaida Turcina, soția antrenorului Igor Turcin, este singura jucătoare din lume care a câștigat de 13 ori C.C.E.!