În acest weekend, la Izvoru Mureșului: ”Bucuriile Zăpezii”!

partia izvor

În acest weekend, la Izvoru Mureșului: ”Bucuriile Zăpezii”!

Stațiunea harghiteană Izvoru Mureșului va găzdui, în acest weekend, mai precis în perioada 14-16 februarie 2020, o manifestare sportivă tradițională, ajunsă la cea de-a 26-ediție, ”Bucuriile Zăpezii”! Organizatorul principal al acestor întreceri cu caracter sportiv este Clubul de Turism Montan ”Hășmaș” din Bălan.
În fiecare an, indiferent că este sau nu zăpadă suficientă, noi avem și un plan B, de rezervă;  în cazul în care stratul de zăpadă nu are grosimea necesară desfășurării probelor din concurs, vom introduce în program altele, cunoscute dinainte de concurenți, care se vor desfășura în cadrul  Complexului Sportiv Național Izvoru Mureșului, ne spunea, zilele trecute, președintele C.T. Montan ”Hășmaș”, Costică Șleru, inițiatorul acestui gen de distracție pe pârtia de schi.
Acum, la început de săptămână, când redactez acest articol, este luni 10 februarie 2020, iar la Izvoru Mureșului crestele munților Grețeș și Arama Neagră sunt acoperite de zăpadă. Stratul de zăpadă existent acum nu este bun pentru schi, îmi spunea astăzi(luni), pe la orele prânzului, Fredy, prietenul meu de la Izvor! Voi vedea la fața locului, peste doar câteva zile, cam câtă zăpada este pe pârtia de schi…Meteorologii anunță totuși ninsori pe la munte…
Adesea, iubitorii sportului, în frunte cu antrenorii sportivilor, preferă ca loc de cantonament centralizat tocmai stațiunea Izvoru Mureșului, în special Complexul Sportiv Național, cunoscând importanța pregătirii acestora la altitudine.
Numai în 2019, la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului au fost în pregătire sportivi care proveneau de la 20 de cluburi din întreaga țară(Olimpia București, C.S.M. Iași, B.C. Steaua, C.S.M. Târgu-Mureș, Dunărea Galați, C.S.M. Galați ș.a.), dar și 9 federații sportive: rugby, hochei pe gheață, gimnastică, badminton, bridge, radioamatorism, tir cu arcul, caiac-canoe, Federația Sportul pentru Toți.
Directorul C.S.N. Izvoru Mureșului, Gavrilă Chindea, are, nu de azi de ieri, un mare of: Ne lipsește o sală de sport și, știi bine, în toți acești ani ,de când vechea sală a ars, am făcut nenumărate solicitări la minister(M.T.S., n.a.) pentru a se construi una nouă. Ar fi prioritatea numărul zero pentru noi, ca investiție, totul cu scopul de a le asigura sportivilor care vin la Izvoru Mureșului condiții optime de pregătire. De felul meu sunt optimist așa că sper ca, până voi ieși și eu la pensie, s-o văd gata!
Pe de altă parte, sunt bucuros că, în 2019, am realizat cele mai mari venituri comparativ cu cele realizate din 1990 și până acum!
Pentru 2020, ne-am propus să realizăm și câteva obiective, cu scopul îmbunătățirii condițiilor de cazare și masă pentru sportivi, în Complex, precum:
-modernizarea centralei termice de la Vila Izvor;
-refacerea sistemului de iluminat din exterior;
-refacerea sistemului de căldură termică de la Vila Drobeta;
-modernizarea Vilei Orșova;
-achiziționarea unui sistem propriu de televiziune prin cablu, TV Hibrid;
-refacerea terenului sintetic de minifotbal.
Revenind la Bucuriile zăpezii, iată și programul acestora, pe zile:
Vineri 14 febr. 2020:
-după amiaza: sosirea participanților;
-seara: ședință, expoziție foto cu tematică montană(C.S.N.);
-proba de muzică folk(la individual);
Sâmbătă 15 febr. 2020:
-ora 9,30: deplasarea participanților la pârtia de schi;
-coborâre printre jaloane;
-jocuri distractive cu sacii de nylon;
-urcare și coborâre cu sania;
-la C.S. N.: orientare distractivă;
-ora 19,00: foc de tabără;
-ora 21,00: muzică, umor, poezie, totul despre munte și natură;
Duminică 16 febr. 2020:
-ora 10,00: premierea câștigătorilor.
Sunt așteptați participanți din întreaga țară, de la Galați, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Târgu-Mureș, Buzău, Bălan, Iași, Cluj, Miercurea Ciuc etc., majoritatea dintre aceștia cunoscându-se de la edițiile precedente.
La ediția de anul trecut, îmi amintesc, au fost participanți care proveneau din 26 de județe! Acești adevărați montaniarzi nu vin singuri, ci cu întreaga familie, spre bucuria copiilor lor.
Un lucru este sigur, indiferent de vreme, în acest weekend va fi veselie mare la Izvoru Mureșului. Tuturor, distracție faină!
(Sursa foto: Florin Borda)
Aurel Rațiu