Primăriile din Ungaria și sportul(IV)

Légi_felvételen_a_Papp_László_Budapest_Sportaréna

Primăriile din Ungaria și sportul(IV)

În urmă cu cca. 15 ani, un fost Prim Ministru(C.P.T.) din țara noastră spunea că, și citez cu aproximație, ”Sportul nu face parte din printre primele 10 priorități ale Guvernului României”!
Prin 2010, dacă nu mă-nșel, în țara vecină, în Ungaria, odată cu (re)venirea la putere a lui Viktor Orbán, s-a schimbat și optica conducătorilor maghiari cu privire la sport, acesta(sportul, n.a.) devenind o prioritate pentru Guvern. Această abordare a fost posibilă datorită faptului că Prim-Ministrul Ungariei, Viktor Orbán, este un mare iubitor de sport, el însuși participând regulat la meciuri de fotbal împreună cu prietenii lui din copilărie! Ca o curiozitate: el a jucat fotbal la echipa Felcsút!
În general, pentru revitalizarea sportului maghiar, s-a acționat, în paralel, pe două direcții:
1)-dezvoltarea bazelor sportive, inclusiv prin construirea unora noi, și…
2)-finanțarea la nivelul necesităților a 6 ramuri de sport, prioritare pentru sportul maghiar, toate olimpice! Între timp, numărul ramurilor sportive prioritare pentru sportul maghiar a ajuns, cred,  la o…duzină!
Pentru dezvoltarea hocheiului pe gheață, vecinii maghiari au construit peste 30 patinoare acoperite!! La Budapesta, deși există o Sală Polivalentă deosebită, ”Papp László Sportaréna”, ungurii construiesc o nouă Polivalentă cu 20.000 locuri!! Toate acestea, în scopul îmbunătățirii condițiilor de antrenament și pentru mărirea confortului spectatorilor.
Dar ungurii investesc nu numai în sportul din Ungaria, ci și în cadrul comunităților de maghiari care trăiesc înafara țării, pentru dezvoltarea unor ramuri de sport! Astfel, cred că iubitorii fotbalului știu deja, în Transilvania ungurii au construit două Academii de fotbal, la Sfântu-Gheorghe și la Miercurea Ciuc, pe care le finanțează cu sume consistente! Guvernul maghiar va aloca cca. 8 milioane de euro și pentru construirea și punerea în funcțiune a unei noi Academii de fotbal, la Oradea!
Mai ales în ultimii 10 ani, n-a existat vreun an în care ungurii să nu fi găzduit Campionate Europene și/sau Mondiale, la diferite ramuri de sport, majoritatea la seniori! Credeți că întâmplător?!
După numai două cicluri olimpice(2004-2008 și 2008-2012), au început să apară și rezultatele. Iată cum arată clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de vară de la ultimele două ediții:
La J.O. din 2012 de la Londra:
Ungaria-locul 9(8-4-6);
România-locul 27(2-5-2);
La J.O. din 2016 de la Rio:
Ungaria-locul 12(8-3-4);
România-locul 47(1-1-3).
Cifrele ”vorbesc” de la sine! Să vedem ce va fi la Tokyo sau unde vor avea loc Jocurile Olimpice de vară din acest an!
În Ungaria, oamenii care bagă bani în fotbal nu sunt arestați a doua zi, iar primăriile din localitățile unde există sport de performanță sunt obligate să contribuie cu două milioane de euro la bugete. În schimb, la noi îți caută o problemă până ajungi la închisoare”, spune fostul fotbalist bihorean, Sorin Cigan, președintele viitoarei Academii de fotbal de la Oradea, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor( 9 ian. 2020)!
Va urma.
Aurel Rațiu