Deces Bara Péter!

Bara Peter

Deces Bara Péter!

Începând de ieri, baschetul mureșean este mai sărac, odată cu decesul fostului jucător și arbitru Bara Péter! S-a stins repede, după o căzătură, deși medicii de  la Clinica de Neurochirurgie din Tâgu-Mureș au făcut tot posibilul pentru a-l salva! Anul acesta, în luna martie a împlinit vârsta de 75 de ani.
Bara Péter s-a născut în data de 5 martie 1945 la Târgu-Mureş. A început baschetul cu prof. Koós Béla, în anul 1960, la Clubul Voinţa Târgu-Mureş. A evoluat apoi la A.S. Bacău (1965) şi Comerţul Târgu-Mureş, din anul 1966 până-n anul 1978.

Din 1978 şi până la împlinirea vârstei de 50 de ani, în 1995, a fost arbitru de baschet în Divizia A, fie la jocurile divizionare, fie în cadrul turneelor organizate de federaţia de specialitate. A arbitrat şi în Bulgaria, într-o deplasare în care a însoţit echipa naţională feminină a României, condusă atunci de Nicolae Martin.

“Ca arbitru, eram aşteptaţi mereu de organizatorii jocurilor

La Iaşi, unde mergeam adesea, ajungeam după ce călătoream o jumătate de zi şi o noapte cu trenul. Domnul Pavelescu, o gazdă desăvârşită, ştiind că merg la Iaşi, m-a sunat într-o zi la telefon :

-Domnu’ Bara, vedeţi că v-am rezervat o cameră la acelaşi hotel, îl ştiţi dumneavoastră…Vedeţi că o să aveţi două televizoare, unul cu ecranul mare, în cameră, şi celălalt cu ecranul mic, în baie!, mi-a precizat domnul Pavelescu.

După ce am ajuns în camera respectivă, am dezlegat enigma ! Ecranul mic însemna un bidon mic cu vin, iar ecranul mare, se-nţelege, era bidonul mare cu vin!, povesteşte amuzat Péter.

La Iaşi, nu erau probleme cu vinul, ci cu ambalajul, care trebuia totdeauna returnat”.
Cu vocea lui calmă, liniștitoare, Bara Péter s-a impus pe terenul de baschet, atât ca jucător, cât și ca arbitru de baschet. În plus, adeseori, în calitate de crainic al Sălii Sporturilor din Târgu-Mureș/al jocurilor de baschet, Bara Péter explica cât se poate de clar ce abateri de regulament se produceau, astfel încât fanii știau precis de ce fluieraseră un arbitru sau altul, în favoarea sau în defavoarea echipei lor!
Săptămâna aceasta, vineri, Bara Péter ar fi trebuit să participe la întâlnirea săptămânală de la Terasa Rest. Everest din Târgu-Mureș, în care, ca de obicei, ar fi făcut prezența și, în plus, i-ar fi informat pe amicii lui despre noutățile din sportul mureșean, în timp ce ar fi băut o cafea. Pentru prima dată va lipsi motivat! Din păcate, a plecat prea devreme dintre noi!
Probabil, acolo SUS îl va reîntâlni pe vechiul său prieten, pe Nicolae Viciu!
Drum lin printre stele, prietene! Familiei, sincere condoleanțe!

Aurel Rațiu