Înotul mureșean de-a lungul anilor(I)

Sighișoara, 1892.

Înotul mureșean de-a lungul anilor(I)

Într-un județ precum Mureșul, unde destui locuitori au la îndemână apa râurilor Mureș și a Târnavei, ca să nu mai zic de apele existente în diversele lacuri, a înota vara nu a fost o problemă pentru iubitorii sportului. Aproape în fiecare localitate exista un așa numit loc de scăldat, pe care îl cunoașteți fiecare, așa că nu mai insist.
Când vorbim însă de practicarea înotului în mod organizat, vorbim aici de înotul de performanță, atunci ar trebui să nuanțăm puțin.
Primul bazin de înot (din aer liber) din județul Mureș a fost dat în folosință la Sighișoara în anul 1892(vezi fotografia anexată)! Acest bazin avea și un „turn pentru sărituri” de la 7,5 metri!
În comunitățile de sași din zona Transilvaniei înotul era foarte îndrăgit de către tineri. Adepți ai stilului de educație și de viață german, sașii ardeleni au creat infrastructura necesară acestor deziderate. Nu întâmplător, tot la Sighișoara s-a jucat pentru prima dată handbal…
În Târgu-Mureș, primul bazin de înot, pe care oficialitățile de atunci l-au denumit „baia de vară a orașului”, a fost dat în folosință de abia în anul 1923! Este cel situat lângă „Turbină”, în apropierea Sălii Sportului, cunoscut sub numele de Ștrandul Voința”, aflat acum în paragină!
Puțină aducere aminte: în România, primul Campionat Regional de înot a avut loc în anul 1922, la Sovata, pe Lacul Ursu! Interesant de reținut este și faptul că primul Campionat Național de înot a avut loc, în anul 1924, la Târgu-Mureș, la probele de 50 m. liber, 200 m. liber și 400 m. liber, după ce „băia de vară” din oraș fusese dată în folosință în anul 1923! Cei mai activi înotători proveneau de la grupările: Clubul Nautic Român, Stadiul Român, Viforul Dacia, Tenis Club Român, Maccabi, Sportul Studențesc, M.S.E. Târgu-Mureș, A.S. Oradea ș.a.
Este bine de știut că Târgu-Mureșul a fost unul dintre centrele importante din România în care înotul și polo-ul s-au dezvoltat foarte mult, dovadă fiind rezultatele obținute la cele două ramuri de sport.
Fostul poloist târgumureșean dr. Kelemen Atilla(așa se scrie corect prenumele lui, nu este nicio greșeală, n.a.)  a câștigat titlul național la înot de 54 de ori, a realizat 24 de recorduri naționale și a deținut recordul național la 400 m. liber timp de 15 ani! Un alt târgumureșean, Groza Titus(n. 1927), a fost primul înotător român care a parcurs distanța  de 100 m. în mai puțin de 1 minut, mai precis în 52 de sec., două zecimi, în anul 1952!
Sighișoreana Haraszty (Münhausan) Magdalena Etelka(n. 1927)  a fost campioană națională la 200 m. bras! Reghineanca Ungur (Wachter) Ingrid(n. 1944) a realizat recorduri naționale în probele de 100, 200, 800 și 1.500 m. liber, în anul 1959! Szász (Both) Mária din Târgu-Mureș a avut la activ 30 de titluri naționale și a participat la J.O. de la Melbourne în anul 1956. Pe lângă aceștia, sunt mulți, mulți alții pe care nu i-am nominalizat aici. Majoritatea dintre ei au fost pregătiți de antrenorii Kiss Andor, Tóth Páll József și Daróczi Ladislau.
În anul 1959 s-a dat în folosință „Ștrandul 1 Mai” din cartierul Aleea Carpați din Târgu-Mureș, de dimensiuni olimpice, primul care a avut apă încălzită! El a fost construit de Intreprinderea de Gospodărie Locală(I.G.L.) Târgu-Mureș.
Chiar în primul an de folosință, în 1959, acolo a avut loc Campionatul Național de înot rezervat juniorilor! Odată cu intrarea acestuia în funcțiune, toți înotătorii și poloiștii mureșeni s-au mutat cu pregătirea la noul ștrand, unde condițiile de pregătire erau mult mai bune.
Dacă poloiștii mureșeni au la activ câteva titluri naționale și participări la Jocurile Olimpice, la înot situația este un pic mai diferită: de-a lungul anilor, la J.O. au fost prezenți doar 2 sportivi mureșeni: Szász (Both) Mária, în 1956, și Norbert Trandafir, în 2008, 2012 și 2016. Antrenorii lui Norbi au fost, în ordine cronologică: Sanda Ștefănescu, Fülöp Feri și Petelei Attila.
VA URMA.

Aurel Rațiu