Înotul mureșean de-a lungul anilor: bazine acoperite(II)!

BAZIN ÎNOT

Înotul mureșean de-a lungul anilor: bazine acoperite(II)!

Ca să avem un termen de comparație, este bine să știm că, în anul 1828, la Londra s-a construit primul bazin cu apă încălzită! Unii zic că primul bazin cu apă încălzită ar fi fost construit la Paris în anul 1818!
Cert este că, în România, primul  bazin acoperit pentru înot a funcționat la București, în anul 1900! Era cunoscut sub numele de…„Băile Eforiei”!
Prin anii 1905 și 1906, „probele de înot” erau cunoscute sub următoarea denumire:
-„înot sub apă”;
-„înot de iuțeală”;
-„înot pe fundul apei”;
-„înot pe deasupra apei”!
Curios lucru, primul „Bazin de înot” acoperit din județul Mureș  a fost dat în folosință în anul 1909, odată cu finalizarea lucrărilor clădirii care găzduiește acum Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș! Clădirea a fost construită în perioada 1906-1907 de Primăria Târgu-Mureș, în timpul mandatului  dr. Bernády György. În clădirea principală, la subsolul acesteia, se găsea un bazin de înot cu dimensiunea de 8X4 metri(!!), folosit de elevii-militari ai școlii! Între timp, bazinul a fost desființat!
Poate n-o să vă vină să credeți, dar următorul bazin de înot acoperit a fost dat în folosință la Târgu-Mureș de abia în anul….1984!  Este vorba de bazinul construit de Trustul de Construcții Montaj(T.C.M., director general ing. Mircea Birău) Târgu-Mureș, bazin cunoscut acum sub denumirea de „Piscina ing. Mircea Birău”! El avea dimensiunea de 25X10 metri. Pe lângă acesta, mai există încă unul, mai mic, cu dimensiunea de 6X10 m.!
Fostul șef de producție de la Fabrica de Mezeluri „Gloria” din Târgu-Mureș, Csifo Miklos, mi-a spus, acum câțiva ani, cum era s-o pățească inginerul Mircea Birău după ce a construit acea piscină.
-„Hai să-ţi zic una rară! Puţină lume ştie că actualul „Complex Mircea Birău(Piscina)” a fost construit cu destinaţia de…„Bazin de apă pentru stingerea incendiilor”?!

Şi atunci, ca şi acum de altfel, se găseau destui …„binevoitori”(șoptitori), astfel că despre construcţia de la Târgu-Mureş s-a auzit până la Cabinetul 1, la Nicolae Ceauşescu!

-Ce-aţi făcut acolo, tovarăşe?, l-a întrebat Nicolae Ceaușescu pe ing. Mircea Birău!

-Tovarăşe Secretar General, vă rog să-mi permiteţi să raportez: am făcut un bazin cu apă unde oamenii muncii din Târgu-Mureş, mai ales cei de la Trustul de Construcții Montaj, mai fac câte o baie, pentru a prinde puteri sporite ca să putem îndeplini sarcinile P.C.R.! Chiar dacă, destul de rar, unii mai urinează în bazinul de înot, noi putem folosi apa pentru stingerea incendiilor! Aşa a scăpat fostul meu prieten”, îmi spune râzând  Csifo Miklos!
Directorul Mircea Birău și-a riscat libertatea construind acel „Complex Sportiv”, care cuprindea la început: un hotel, piscina, birouri, 3 săli de sport(sper să nu greșesc numărul lor), o popicărie cu 4 piste, toate acestea din  fondurile T.C.M.-ului! Omul acesta, ing. Mircea Birău, care a iubit foarte mult oamenii, a lăsat ceva în urma lui pentru târgumureșeni: (inclusiv) o piscină care acum este administrată de…Primăria Târgu-Mureș!
În urmă cu câțiva ani, s-a modernizat baza sportivă situată  în Campusul Universitar al U.M.F.S.T. Târgu-Mureș, inclusiv prin construirea unor active noi! Așa a apărut un nou bazin de înot acoperit în orașul Târgu-Mureș, pe care administrația U.M.F.S.T. l-a numit „Centrul de Recuperare și Instruire „ Salus Per Aquam”!  Bazinul de acolo are dimensiunea de 25X10,5 m., iar adâncimea maximă a apei este de 1,90 m., cu 5 culoare de înot. El a fost dat în folosnță în anul 2014.
Ca o curiozitate: în mijlocul  Campusului Universitar  este amplasat un catarg de oțel înalt de 20 de metri, care a fost donat de un fost elev caporal al Liceului Militar! Catargul a fost recondiționat la Uzinele Reșița și a fost ridicat cu ajutorul Formațiunii de Pompieri din Târgu-Mureș. El a fost amplasat acolo în anul 2008, cu prilejul găzduirii de către orașul Târgu-Mureș a Campionatului European de baschet masculin Under 20! Un rol important în modernizarea bazei sportive l-a avut prof. dr. Nicolae Neagu, care a proiectat toate amplasamentele de acolo, inclusiv aleile existente!
Prin 2008 sau 2009, Ministerul Dezvoltării Regionale a demarat un proiect numit „Bazine de înot”, prin intermediul căruia Guvernul de atunci a aprobarea construirea a 25 de bazine de înot în toată țara, de 3 tipuri: A)-de 50X25 m.; B)-de 33X12,5 m.; și C)-de 25X10,5 m. Ministrul Dezvoltării era pe atunci târgumureșeanul Borbely László.
În vara anului 2019, mai precis în luna iunie, la Târgu-Mureș au demarat lucrările de construcție a unui „Bazin Olimpic” acoperit de înot, care va avea dimensiunile de 50X25 m., iar adâncimea apei va fi de 2,20 m. Va fi și un bazin de încălzire, de  25X12,5 m., cu adâncimea maximă a apei de 1,80 metri. Va avea și o tribună cu 800 de locuri. Acest bazin este amplasat pe  locul celui vechi(Ștrandul 1 Mai, n.a.) și este finanțat de Compania Națională de Investiții. Odată cu construirea acestul bazin de înot acoperit, atât de așteptat de târgumureșeni, se va reconstrui și pista de role, pe un alt amplasament.
Clubul Sportiv Mureșul Târgu-Mureș, care probabil va primi în administrare acest bazin acoperit, prin vocea directorului executiv al acestuia, ec. I. C. Pop, a făcut următoarea declarație:
Accesul va fi asigurat pentru toată lumea. În primul rând, va fi stabilit un program pentru antrenamentele cluburilor sportive care au echipe de natație și polo. Ne-am propus ca cluburile sportive școlare să aibă acces gratuit pentru antrenamente și competiții, dar să le putem asigura și transportul. În afara programului de antrenamente și competiții va avea acces și publicul…”(Sursa: Cuvânul liber/30.06.2020)!
Intenții foarte bune, nimic de zis!

Bazinul Olimpic” acoperit de înot care se construiește la Târgu-Mureș seamănă ca două picături de apă cu cel care se află în municipiul Miercurea Ciuc, și care este în funcțiune de câțiva ani! O precizare: Bazinul Olimpic de la Miercurea Ciuc a fost construit de Compania Națională de Investiții. Probabil bănuiți, cheltuieile de funcționare a unui astfel de bazin sunt foarte mari.
Cheltuielile de funcționare a bazinului, la noi, sunt de cca. 150.000 lei/lună,  acestea constând în:
-cca. 50.000 lei pentru gaz metan;
-cca. 30.000 lei pentru electricitate;
-cca. 10.000 lei pentru apă;
-cca. 10.000 lei pentru materialele de curățenie;
-cca. 50.000 lei pentru salarii pentru cei 11 angajați. Sigur, cheltuielile diferă în lunile de iarnă față de cele de vară. Este imposibil ca veniturile proprii să acopere cheltuielile de funcționare a bazinului, mai ales în lunile de iarnă
”, mi-a spus, în cursul zilei de astăzi(luni 3 aug. 2020), directorul Clubului Sportiv Municipal Miercurea Ciuc, dl. Botond László.
Despre „bazinul de înot” acoperit de un balon, de la Complexul Week-end,  de la Târgu-Mureș, vorbim la timpul trecut, din păcate!
Revenind la Bazinul Olimpic acoperit de înot din Târgu-Mureș, aflat în curs de construcție, directorul C.S. Mureșul Târgu-Mureș(beneficiarul investiției C.N.I.), I.C. Pop, spune că…„sper din toată inima că inaugurarea va fi în luna noiembrie a anului curent(2020, n.a.)”!
(Sursa foto: facebook.com/I.C.Pop).

Aurel RAȚIU