O simplă părere. Ziceți că nu sunt destui bani alocați pentru sportul românesc?(II)

FOTO ATL.

O simplă părere. Ziceți că nu sunt destui bani alocați pentru sportul românesc?(II)

Ca să se știe: cum precizam și ieri, nu sunt „avocatul diavolului„!
O privire lucidă poate ne lămurește cum stăm cu finanțarea sportului de către Stat. După ce în articolul de ieri am văzut principalele reproșuri pe care le fac iubitorii sportului autorităților centrale sau/și locale, astăzi vom încerca să deslușim ce face Statul, în speță Ministerul Tineretului și Sportului, pentru susținerea sportului românesc, fie el de performanță, fie de masă.
În limita sumei aprobate de Guvern/Parlament pentru susținerea sportului, ministerul de specialitate distribuie/alocă bani pentru funcționarea unor structuri sportive aflate în subordinea sa.
Concret,
A)-Ministerul Tineretului și Sportului susține din punct de vedere financiar următoarele structuri sportive aflate în organigrama sa:
1)-Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret. Există câte una în fiecare județ.
2)-Complexurile Sportive Naționale. În toată țara există 12 Complexuri Sportive Naționale.
3)-Cluburi sportive. În fiecare județ există cel puțin un club sportiv subordonat M.T.S. În județul Mureș este, precum știți, Clubul Sportiv „Mureșul” Târgu-Mureș.
4)-Complexul Cultural-Sportiv Tei.
5)-Centrul Național de Formare și Pefecționare a Antrenorilor.
6)-Institutul Național de Cercetare pentru Sport.
7)-Muzeul Sportului.
Toate acestea sunt susținute din punct de vedere financiar de Ministerul Tineretului și Sportului.
În plus, deși nu se află în subordinea sa, Ministerul Tineretului și Sportului susține din punct de vedere financiar, cu sume deloc de neglijat, federațiile sportive. Pentru cei care nu știu, acestea sunt structuri sportive private, de utilitate publică. Numai în anul 2020, Federația Română de Canotaj primește de la M.T.S. suma de 10.000.000 de lei(cca. 2 milioane de euro), cea de handbal  7.850.000 lei(cca.1,57 mil. euro), iar cea de atletism primește 8.500.000 lei(cca. 1,7 mil. euro). Suma totală primită de federații în anul 2020 este de 132.000.000 de lei(cca. 26,4 milioane de euro)!
Așa doar, ca o curiozitate: există un șef de federație care și-a tras un salariu de 7.000 euro/lună din banii publici(Sursa: https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/federatia-care-si-urmareste-buzunarul-in-timp-ce-perspectivele-la-handbal-sunt-din-ce-in-ce-mai-sumbre-alexandru-dedu-e-presedintele-de-federatie-cu-cel-mai-mare-salariu-din-romania-528120.html)! Așa, să tot fii președinte de federație!
Ca un fapt divers, în Europa sunt și țări în care statul nu alocă niciun ban unor federații de specialitate! Este adevărat, și la noi există câteva, dar din cu totul alte motive! De luat aminte!
Ministerul Tineretului și Sportului mai alocă lunar și o sumă consistentă de bani pentru plata rentelor viagere, conform Legii 69/2000( (1) Sportivul de performanță care a obținut o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul jocurilor olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale și europene de seniori probe olimpice are dreptul, la cerere și cu confirmarea Ministerului Tineretului și Sportului, la o rentă viageră).
Numai în  luna august a.c., M.T.S.-ul a alocat și achitat celor care au avut acest drept suma totală de 3.357.616 lei(cca. 700.000 euro).
Cu acestea este o adevărată poveste! În  Europa, doar în câteva țări(Bulgaria, Ungaria ș.a.), foste comuniste, există o lege similară!
Lista cu foștii sportivi care beneficiază de rentă viageră o găsiți aici: http://mts.ro/sport/premii-rente-viagere-indemnizatii-de-merit/renta-viagera-2020-2/. Mulți dintre aceștia nu domiciliază în România, dar primesc totuși renta viageră. Cele mai mari rente viagere le au, printre alții, Nadia Comăneci și Elisabeta Lipă, fiecare primind lunar suma de 16.635 de lei(cca. 3.400 euro).
Ca o curiozitate: am un prieten târgumureșean, pensionar, care de mai mulți ani locuiește într-o țară foarte dezvoltată din Vest, fiind cetățean cu acte în regulă al acelei țări. Pentru a primi pensia ce i se cuvine, el este obligat să locuiască/să stea minimum 6 luni în țara de adopție!
De ce Toto?, l-am întrebat eu.
-Răspunsul este foarte simplu: pentru ca statul respectiv dorește ca banii din pensia mea să fie cheltuiți acolo, nu în altă parte! Cu alte cuvinte, ca banii să rămână în țară!

În plus, M.T.S.-ul acordă unor foști sportivi și antrenori  și indemnizații de merit!
Tot Ministerul Tineretului și Sportului alocă o sumă substanțială de bani și Comitetului Olimpic și Sportiv Român(C.O.S.R.),  cu bani din bugetul de stat! Separat, C.O.S.R.-ul primește în 2020 suma de 69.600.000 lei(cca. 14 milioane de euro).
B)-Ministerul Educației și Cercetării(M.E.C.). Acest minister susține financiar destule structuri sportive, care sunt în subordinea sa,  care există în fiecare județ. Oricine dorește, elev și/sau student fiind, poate să practice sportul în aceste unități școlare/universitare fără să achite nicio taxă.
Iată care sunt acestea:
1)-Cluburile Sportive Școlare(C.S.S.-urile): există câte unul în fiecare oraș-reședință de județ, dar și unele orășele din județul respectiv.
2)-Liceele cu Program Sportiv(L.P.S.-urile): există de obicei în fiecare județ.
3)-Palatele Copiilor: există în fiecare oraș-reședință de județ, dar și în unele orășele din arealul respectiv.
4)-Cluburile Sportive Universitare(C.S.U.-urile): există în fiecare județ în care există facultăți sau universități.
C)-Ministerul Administrației și Internelor(M.A.I.). Toate structurile sportive subordonate acestui minister, de genul C.S. Dinamo(a nu se confunda cu F.C. Dinamo), sunt finanțate de acest minister.
D)-Ministerul Apărării Naționale(M.A.N.). Asociațiile și cluburile sportive, de genul  C.S. Steaua București(a nu se confunda cu F.C.S.B.-ul), aflate în subordinea ministerului, sunt finanțate de către acesta, cu bani din bugetul propriu.
Pe ultima sută de metri, Guvernul a alocat o sumă de bani pentru atragerea copiilor spre practicarea sportului: „ Miercuri, 16 septembrie, au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 849, Normele Metodologice pentru acordarea voucherelor în valoare de 300 lei, acordate copiilor născuți în perioada 01.01.2005- 31.12.2014, care se legitimează pentru prima dată la un club sportiv deținător de certificat de identitate sportivă, în perioada 8 septembrie 2020-30 noiembrie 2020, în vederea practicării sportului de performanță. Voucherele pot fi utilizate exclusiv pentru achiziționarea de echipament sportiv. Scopul acordării ajutorului financiar îl constituie încurajarea practicării sportului de performanţă”(Sursa: Facebook/Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș)!
După cum ați observat, în acest comentariu nu m-am referit deloc la Compania Națională de Investiții(C.N.I.).
Ar mai rămâne o întrebare importantă: oare legislația actuală ajută la dezvoltarea sportului?
Mâine vom încerca să deslușim și acest aspect.
(Sursa foto: digisport.ro)
Aurel Rațiu