Simple păreri. Ziceți că nu sunt destui bani alocați pentru sportul românesc?(III)

msnews

Simple păreri. Ziceți că nu sunt destui bani alocați pentru sportul românesc?(III)

Un fost Ministru al Tineretului și Sportului a povestit o întâmplare foarte interesantă! La o întâlnire cu președinții de asociații și cluburi sportive, dar și cu directorii D.J.T.S.-urilor, mulți dintre participanți s-au plâns de faptul că legislația în vigoare, în special Legea nr. 32/1994(Legea Sponsorizării), nu vine în sprijinul celor care vor să contribuie cu sume de bani pentru susținerea activității sportive.
Ar fi spus cam așa(citez, cu aproximație, din memorie):
-„O.K. V-am ascultat cu interes. Acum vă rog să precizați  care sunt articolele din lege care ar trebui modificate, a spus acesta.
Spre marea mea surpriză, s-a făcut liniște deplină în sală, niciunul dintre cei prezenți nefiind în stare să-mi indice măcar  un singur articol din legea respectivă care ar trebui modificat”!!
Oamenii de acolo nu știau că plătitorii de impozit pe venit, care făceau sponsorizări, beneficiau de niște facilități fiscale, mai precis de o deducere de 0,75% din cifra de afaceri, în loc de 0,50% ca și până atunci!
O altă facilitate fiscală, extrem de apreciată mai ales în lumea fotbalului, este precizată în O.U.G. 25/2018.  Conform acesteia, în raporturile de muncă s-a introdus așa numitul Contract de activitate sportivă.
Veniturile obținute de participanții la activități sportive în baza contractelor de activitate sportivă se impozitează prin aplicarea cotei de 10% la venitul brut”(Sursa : https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/mecanismul-impozitarii-veniturilor-din-activitati-independente-realizate-in-baza-contractelor-de-activitate-sportiva-a5304/).
Dacă se ia în calcul salariul minim pe economie, impozitul este…un mizilic! În O.U.G. 25/2018 se precizează și modalitațile de plata ale C.A.S. and C.A.S.S.-ului.
În privința legislației, este vizibil, s-au făcut  pași înainte în ceea ce privește sprijinirea sportului, inclusiv prin modificarea Legii 69/2000, însă mai așteptăm și altele, inclusiv la Legea 32/1994, care să contribuie și mai mult la consolidarea activităților sportive”, spun oamenii din lumea sportului.
Dacă Statul ar contribui și mai mult la dezvoltarea mediului de afaceri, inclusiv din punct de vedere legislativ, probabil oamenii de afaceri ar fi dispuși să sprijine mai mult sportul românesc.
Zilele trecute, fostul președinte al C.O.S.R., Ion Țiriac, a făcut o propunere șoc, readucând în discuție importanța Parteneriatului Public-Privat:
Spune-i dumneata Guvernului dumitale că mâine dimineață eu le pun 30 de milioane de euro pe masă și cinci hectare atât pentru un stadion Dinamo modernizat, cât și pentru o sală modernizată. Să vină ei cu 30 de milioane de euro, nu mai mult! Cu 60 de milioane, fac o sală polivalentă de 18-20.000 de locuri, dar o fac exact cum vreau eu! Eu sunt extraordinar de inteligent când sunt prost. Când sunt prost, nu fac altceva decât să mă duc în Statele Unite, unde sunt vreo 500 de săli, și aleg: „Nu, nu, nu, nu, p-asta o vreau!”. Nu există o capitală europeană care să n-aibă un lăcaș polivalent pentru expoziții, pentru sport. Dar cu cine să vorbești, că n-ai cu cine vorbi!”(Sursa.gsp.ro)!
Acum în prag de alegeri, unii candidați la fotoliul de primar ne prezintă tot felul de machete, desene, filmulețe S.F. și fotografii ale unor viitoare săli  de sport și/sau stadioane, care se vor construi, se-nțelege, numai dacă vor fi aleși EI! La fel au făcut și în urmă cu 4 ani! Ceea ce nu vă spun respectivii, cu siguranță ați observat și voi, este că acestea se vor construi, dacă se vor construi, cu bani de la bugetul central, prin Compania Națională de Investiții !
Deocamdată, până acum, din câte cunosc, doar la Craiova și la Arad primăriile de acolo au construit din surse proprii, NU PRIN C.N.I., un Stadion de Atletism(singurul din țară), respectiv Stadionul „Francisc Neumanndin Arad.
În orice oraș din Europa Occidentală, la intrarea într-un parc, la intrare se pot citi următoarele informații : Acest parc este proprietatea Primăriei. Tot la intrare, este afișat Regulamentul de funcționare și Instrucțiunile de folosire a aparaturii existente, specifice fiecărei categorii de vârstă, care sunt folosite de la copiii de un an și până la seniorii de 90 de ani ! Toate instalațiile sportive și terenurile de sport sunt puse la dispoziția tuturor locuitorilor orașului respectiv, în mod gratuit, în semn de respect pentru plătitorii de impozite. Acolo, copiii se pot antrena, dacă vor părinții, sub supravegherea unor instructori/antrenori/animatori, contra unei sume de bani.
La ei, politicile publice pentru păstrarea și menținerea sănătății  cetățenilor sunt obiective majore. Se-nțelege, în interiorul parcurilor există și grupuri sanitare foarte bine întreținute, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale.
Oamenii din lumea sportului așteaptă ca, în viitorul apropiat, decidenții să:
1)-aloce  M.T.S.-ului 1% din P.I.B.-ul României(care este de 1.058 de miliarde de lei) ;
2)-demareze un amplu program de modernizare a bazelor sportive, mai ales prin constrirea de noi stadioane, terenuri de sport, săli de sport, bazine acoperite și descoperite de înot, patinoare etc. ;
3)-prioritizeze ramurile de sport de interes național ;
4)-pună oameni potriviți, a se înțelege oameni competenți, la locul potrivit ;
5)-motiveze antrenorii prin creșterea substanțială a salariilor.
În loc de concluzie, am să-l citez pe dl. Ion Țiriac: Dar cu cine să vorbești, că n-ai cu cine vorbi!”!
(Sursa foto:msnews.ro)
Aurel Rațiu